
Terijaki omako je tako enostavno pripraviti doma, da je že kar smešno. Izvorno je terijaki omaka / marinada tekoča, najdemo pa jo tudi v gostejših in slajših različicah. Najlepše pri domači omaki je da je polna umami okusa, a brez ojačevalcev okusa. Poleg tega pa po svojem okusu reguliramo gostoto, pa tudi sladkobo omake.
Naša spada med tiste rahlo goste, primerne za glaziranje mesnih / zelenjavnih jedi kot tudi za pomakanje. Za razliko od nekaterih industrijsko pripravljenih omak je ta naša manj sladka.
S terijaki omako lahko pripravimo pražene rezance, mariniramo piščanca ali losos, uporabimo kot dodatek za pripravo drugih omak, celo pomakamo sveže pripravljene žlikrofe - gjoze. Možnosti je toliko, kolikor je domišljije.
POTREBUJEMO:
- 320 ml sojine omake (priporočamo japonske znamke Kikkoman in Kikkoman tamari, ali Yamasa)
- 70 ml sakeja
- 20 g naribanega ingverja
- 10 g sesekljanega česna
- 2 do 3 jušne žlice medu (tu se malo poigramo s poskušanjem in dodamo po okusu; vegani lahko med nadomestijo s sladkorjem)
- 2 čajni žlički koruznega škroba
PRIPRAVA:
1. Vse sestavine damo v kozico in jih zavremo. Kuhamo 2 min.
2. V nekaj kapljicah sakeja raztopimo koruzni škrob in ga vlijemo v kozico. Dodajamo počasi in po občutku. Zgostimo po okusu.
3. Med konstantnim mešanjem kuhamo še minutko in odstavimo.
4. Pustimo, da se omaka ohladi, nato jo precedimo skozi fino cedilo v steklen kozarček in zapremo s pokrovčkom.
Tako pripravljeno terijaki omako lahko hranimo v hladilniku približno en mesec.