Bazilika 20 g

2.00 
Kratek opis:

 

BAZILIKA (Ocimum basilicum)

Vse od antičnih časov pa globoko v srednji vek so baziliki pripisovali različne čarobne učinke, od zdravilnih do škodljivih. Še danes jo cenimo zaradi pozitivnih učinkov na prebavo, saj bazilika pomirja, zbuja pa tudi tek. Spada v družino mete (Lamiaceae) in je v bližnjem sorodu tudi s sivko, majaronom, origanom in timijanom.
Od preko petdeset vrst bazilike so med najbolj poznanimi mediteranska sladka bazilika in sicer najbolj v italijanski kuhinji, grška bazilika (Ocimum basilicum var. minimum), ki jo dodajajo pretežno v solate ter tajska bazilika (Ocimum basilicum var. thrysiflora), ki je slajše arome in jo uporabljajo pretežno v tajski in indijski kuhinji.

6 Izdelek (i)
+
30.00 € do brezplačnedostave

KUHARSKE ČAROVNIJE

V italijanski kuhinji bazilika predstavlja osnovno sestavino pesto omake, dodajajo pa jo tudi v paradižnikove omake, dresinge in sokove. V nekaterih kitajskih in tajvanskih jedeh s piščancem brez bazilike ne gre, tajci pa iz njenih semen pripravljajo sladko pijačo, ki naj bi odpravljala želodčne težave.

SPRETNOSTI KOMBINIRANJA

Bazilika vsebuje 0,5-1,1 % močnih eteričnih olj, primarno linalol. Je zelo aromatično zelišče s toni popra, janeža in mete.
Okus je rahlo sladek in svež, vonj pa spominja na klinčke in meto.

1. Meta in bazilika odlično sodelujeta, saj sta iz iste družine. Tako lahko v receptih z meto vedno dodamo nekaj bazilike in obratno za še bolj aromatično jed.

2. Ne moremo zgrešiti, če baziliko združimo z ostalimi mediteranskimi zelišči, kot so drobnjak, origano, timijan, rožmarin, peteršilj, koriander in česen.

3. Bazilika lepo uravnovesi okuse sadja, kot so avokado, lubenica, jagode, marelice in borovnice.


KULINARIKA


ODKLEPANJE OKUSOV

Sušena bazilika ima bolj izrazito aromo kakor sveža. Pri sušenju se tkivo zelišča stisne, kar izloči eterična olja, zaradi česar pa ostale sestavine bolje absorbirajo aromo bazilike. Sveža bazilika se bolje obnese v hladnih jedeh, pri čemer jo dodamo na začetku in pustimo, da spusti nežno aromo, sušena bazilika pa lepo razvije aromo med kuhanjem.

Ena enota sušene bazilike je enakovredna trem enotam sveže.