Brinove Jagode

2.90 
Kratek opis:

BRINOVE JAGODE (Juniperus communis)

Ljudsko izročilo brinu pripisuje sposobnosti celjenja in magične moči, grm njegovih gostih vejic pa povezujejo s pojmom varnega zavetja. Mali Jezus, kot pravi legenda, je ostal skrit pred vojaki kralja Heroda prav pod varnim okriljem brinovega grmička. Že od davnin so brinove veje kurili za dimljenje mesa in rib, v srednjem veku pa so z dimom iz žganega lesa čistili zrak v času kuge. Iz Italije že petsto let izvažajo brinove jagode, večina pridelka pa roma naravnost v žganjarne, saj džina brez brina pač ni. Domneva se, da so uporabo brina za aromatiziranje žganih pijač najprej odkrili Nizozemci v 13. stoletju, pri čemer so uporabili zelenkaste, še nezrele jagode, nastala pa je močna alkoholna pijača z imenom jenever. Brin se dobro obnese tudi kot naravno tekstilno barvilo in insekticid, v medicini pa cenijo njegovo diuretično in protivnetno delovanje.

Domovina brina se razteza preko evropskih držav z milim podnebjem, pa do Rusije in Kavkaza ter vse do Japonske in Severne Amerike. Najbolj dišeče in aromatične jagode najdemo na toplih in sončnih koncih južne Evrope. 

POREKLO: Albanija

6 Izdelek (i)
+
40.00 € do brezplačnedostave

KUHARSKE ČAROVNIJE

Brin je sladkega okusa z močno aromo, ki spominja na bor in namiguje na terpentin (smola iglavcev). Zaradi čistih in citrusnih lastnosti se še posebej lepo ujame z mesom, saj ga s svojimi kislinami nežno mehča.

SPRETNOSTI KOMBINIRANJA

V prevladujoči lahkotno lesni in borovi aromi se odraža izvor iglastega grma, s katerega poganjajo te jagodke, ki v svojih oljih zadržujejo kar 80 odstotkov dišečih terpenov (prevladuje pinen). Če tem prijetnim aromam prištejemo še visoko, do 33-odstotno vsebnost sladkorja, hitro ugotovimo, da je brin odprt za celo paleto možnosti kombiniranja.

1. Lesne in kafraste note dobimo s kombiniranjem z ostalimi kompleksnimi začimbami, ki vsebujejo pinen: kumin ter senegalski in črni poper.

2. Čiste zeliščne note poudarita lovor in kardamom.

3. Limonina mirta zaradi vsebnosti limonina in cvetličnega linalola izvleče iz brina sladko citrusno aromo.

4. Muškatni orešček doda lesne in zemeljske nianse, svežino pa privabita tudi koriander in ingver.

KULINARIKA

1. Strte jagode dodamo skupaj z rezinami kislega jabolka v zeljnato solato ali jih skupaj s soljo potresemo po rdeči pesi pred peko.

2. Citruse vložimo z nekaj strtimi jagodami, ščepec pa odlično nadgradi limonin sorbet.

3. Odlična sestavina za marinade in nadeve za meso, posebej divjačinsko. Strte jagode skupaj s koščkom pomarančne lupine dodamo v mesne obare in enolončnice, kuhane v pečici.

4. Smolnate lastnosti brina se odlično obnesejo pri pripravi modre ribe, kot so skuša, sardela ali tuna.

5. Jagodke stremo in jih vmešamo v zmes za čokoladne praline ali kremno čokoladno torto.

ODKLEPANJE OKUSOV

Terpeni se noro dobro vežejo na olja in alkohol, zato brin lepo spusti aromo, ko ga vtremo v mastno kožo modre ribe. Jagodk ni potrebno pražiti, dovolj je že, da jih pred uporabo stremo ali zmeljemo.