Cimet Cejlonski v Skorji

3.50 
Kratek opis:

 

CEJLONSKI CIMET (Cinnamomum verum)

Že stari Egipčani so uvažali cimet iz Azije preko afriških trgovcev, uporabljali pa so ga kot začimbo za balzamiranje in dišeče kadilo. Ne ve se zagotovo ali je bil to cimet s Šri Lanke ali kitajski kasija cimet. Arabski trgovci so si kasneje izmišljevali razne mite, da bi ohranili visoko ceno te začimbe, npr. da orjaški ptiči nabirajo lubje iz neznane dežele, iz katerega si pletejo gnezda na strmih klifih, edini način za nabiranje cimeta pa je odganjanje ptičev z ogromnimi kosi mesa. Dokler Portugalci v zgodnjem 16. stoletju niso odkrili cimetovih dreves na Šri Lanki, je bil izvor te začimbe za Evropejce neznanka. 

Cejlonski cimet domuje na otoku Šri Lanka, kultivirajo ga pa tudi na Mjanmaru, v Vietnamu, Indoneziji ter na Sejšelskih otokih.

 

POREKLO: Šri Lanka

6 Izdelek (i)
+
30.00 € do brezplačnedostave
KUHARSKE ČAROVNIJE

Ta čudovita dišeča začimba, katere moč so poznali že starodavni Egipčani izvira s Šri Lanke. Zanimivo je, da sam po sebi ni sladkega okusa, ampak zaradi lastnosti vsebujočih spojin krepi okus sladkega pri drugih sestavinah, zato odlično funkcionira v pecivih, sladicah in v slanih jedeh.

SPRETNOST KOMBINIRANJA

Cimet reagira s toplotnimi receptorji na jeziku, zato spada med tople začimbe in se rad druži s podobnimi (zvezdasti janež, klinčki). Lesno noto mu daje kariofilen, linalol pa cvetlične.

1. Če ga kombiniramo s črnim poprom, mu dodamo ostrino.

2. Kumin bo še bolj poudaril njegove tople, pa tudi ostre tone.

3. S kardamomom bomo dosegli citrusne, cvetlične in evkaliptusne okuse s kančkom pikantnosti. 

4. Janež in zvezdasti janež okrepita sladkobo in dodajata note sladkega korena.

KULINARIKA

1. Mleti cimet zmešamo z nekaj sladkorja in potresemo po sadju (breskve, fige, jabolka, hruške) pred peko v pečici ali na žaru.

2. Sladke nordijske žemljice in italijanski ter francoski sladki kruh začinimo z mletim cimetom.

3. S cimetom prežeta paradižnikova omaka je odličen preliv za pečene jajčevce.

4. Paličko ali dve dodamo v maroški tažin iz jagnjetine, iransko govejo obaro korak ali vietamski goveji pho

ODKLEPANJE OKUSOV

Ker se kritična komponenta arome cimeta - cinamaldehid ne topi v vodi, ga je priporočjivo dodati ob začetku kuhanja. Cinamaldehid lahko izvabimo tudi z namakanjem cimeta v maščobi ali alkoholu, lahko ga pa tudi kuhamo na visokem ognju v pokritem loncu.