Ingver Mleti

3.20 
Kratek opis:

 

INGVER (Zingiber officinale)

Med prvimi azijskimi začimbami, ki so dosegle Evropo, je prav ingver in sicer so ga v 4. stoletju pred našim štetjem v Rim in Grčijo pripeljali arabski trgovci v sušeni in vloženi obliki. Grki so odkrili njegovo sposobnost lajšanja želodčnih težav, med Rimljani pa se je obnesel kot aromatizator omak in soli. Do 9. stoletja je veljal za vsakodnevno začimbo na povprečni evropejski mizi, do srednjega veka pa se je razširil tudi na pripravo sladkih jedi (posebej ingverjevega peciva) ter začinjanje piva. Do 13. stoletja so ga gojili že po vzhodni in zahodni Afriki, do 16. pa celo na Jamajki, ki danes slovi po proizvodnji posebej kvalitetnega ingverja. 

Ingverjeva domovina je tropska Azija, zelo verjetno Indija. Danes ga večino, kar 50% svežega pridelka, vzgojijo na indijski malabarski obali ter ostalih predelih tropske in subtropske Azije, pa tudi ponekod v Afriki, na Jamajki, v Mehiki, Severni Ameriki in v Peruju.

POREKLO: Indija

6 Izdelek (i)
+
40.00 € do brezplačnedostave

KUHARSKE ČAROVNIJE

Aroma ingverjeve korenike je pekoča, citrusna in lesna, medtem ko je sušena različica še bolj vroča in aromatična, uporablja pa se pri peki ter dodaja v začimbne mešanice. Uporaba svežega ingverja je razširjena predvsem v azijski kuhinji.

SPRETNOSTI KOMBINIRANJA

Zingiberin je terpen, ki nosi značilno ingverjevo aromo, kompleksnost okusa pa lahko pripišemo obilici ostalih komponent, kot so pikantno pekoči gingeroli, cvetlična linalol in geraniol, zeliščni kurkumen, limonasti citral ter evkaliptični cineol.

1. Globino okusa dobimo z ostalimi ostrimi začimbami, kot sta čili in črni poper. 

2. Cvetlične tone prekrijejo cimet, muškatni orešček in kakav, ki dodajo tople in pražene arome.

3. Ostale citrusne začimbe, kot so limonska trava, limonina mirta in koriander, poudarijo dražeče citrusne in cvetlične plati arome.

4. Prodorno svežino izvlečejo začimbe, ki vsebujejo cineol, kot sta lovor in kardamom.

KULINARIKA

1. Naribani sveži ingver vmešamo v azijsko zeljnato solato ali pa ga popražimo skupaj s čebulno osnovo za bučno juho. 

2. Dodamo ga v mangov kremni puding, sveže rezine pa lahko poširamo s hruško in rabarbaro.

3. Rezine svežega ingverja dodamo v počasi kuhano svinjino, da omilimo mastnost jedi. 

4. Ingver narežemo na tanke, dolge trakce in ga skupaj z natrganim porom ali mlado čebulo dodamo med kuhanjem ribe na pari.

5. Mleti ingver dodamo v biskvit za korenčkovo ali limonino torto, lahko pa tudi za kokosove ali čokoladne piškote.

ODKLEPANJE OKUSOV

Lupljenje sveže korenike izpusti na plano aromatična olja, zato je dobro, da ingver olupimo tik pred uporabo. Kuhanje omili pekoči okus, kar pomeni, da dlje kot ingver kuhamo, manj pikanten bo. Proces sušenja ingverja spremeni gingerol v šoagol, ki je dvakrat bolj oster, aroma sušenega ingverja pa vsebuje manj cvetličnih komponent in ga zaradi drugačnega profila arome ni dobro uporabiti namesto svežega.