KUHARSKE ČAROVNIJE
Janež se najpogosteje uporablja pri peki slaščic pa tudi v mnogih slanih jedeh. V azijski kuhinji se izmenično uporablja s semeni koromača.
SPRETNOSTI KOMBINIRANJA
Značilen zeliščni okus, ki spominja na sladki koren, izhaja iz močne spojine anetol. Pri kombiniranju z drugimi začimbami se zato lahko naslonimo na drugo prevladujočo spojino anisil alkohol in na njegove prijetne tone češnje, vanilije in čokolade.
1. Združite z vanilijo za kremasto teksturo in sladkost.
2. Kakav bo dodal grenko-sladke tone.
3. Kombinirajte z lovorom, ki bo izpostavil zeliščno svežino.
4. Muškatni orešček bo dodal prijetno toplino.
5. V paru z koromačem bodo osnovne značilnosti še bolj prišle do izraza.
KULINARIKA
1. Sesekljano čebulo popražite z janeževimi semeni, karijevimi listi in gorčičnimi semeni in dodajte krompirju.
2. Dodajte ribjemu brodetu.
3. Popražena semena dodajte mešanici za klobase iz svinjskega mesa.
ODKLEPANJE OKUSOV
Anetol je topen v alkoholu in olju, v vodi pa ne. Nežno ga popražite na maščobi predno ga dodate jedem. Lahko ga namočite malo v riževo ali drugo vino, da lažje sprostite okuse.