Janež v Zrnju

2.20 
Kratek opis:

 

JANEŽ (Pimpinella anisum)

Zapisi pravijo, da so starodavni Egipčani janež uporabljali za zdravljenje kačjih ugrizov, a so bili Rimljani tisti, ki so zares vzljubili njegov sladkast okus podoben sladkemu korenu. V srednjem veku je bil janež precej priljubljena vrtna začimba zlasti v Pirenejih, kjer so menihi iz njega radi proizvajali liker, ki so ga Francozi še rajši pili kot aperitiv in ga dodajali juham.

Danes se še vedno na veliko uporablja v žganjekuhi, Francozi ga tako uporabljajo za svoj pastis, Grki za uzo, Turki za raki in Arabci za arak. Zelo radi ga uporabljamo za odpravljanje prebavnih težav. V indiji, na primer, ga veselo žvečijo po obroku.

 

POREKLO: Egipt

4 Izdelek (i)
+
30.00 € do brezplačnedostave

KUHARSKE ČAROVNIJE

Janež se najpogosteje uporablja pri peki slaščic pa tudi v mnogih slanih jedeh. V azijski kuhinji se izmenično uporablja s semeni koromača.

SPRETNOSTI KOMBINIRANJA

Značilen zeliščni okus, ki spominja na sladki koren, izhaja iz močne spojine anetol. Pri kombiniranju z drugimi začimbami se zato lahko naslonimo na drugo prevladujočo spojino anisil alkohol in na njegove prijetne tone češnje, vanilije in čokolade.

1. Združite z vanilijo za kremasto teksturo in sladkost.

2. Kakav bo dodal grenko-sladke tone.

3. Kombinirajte z lovorom, ki bo izpostavil zeliščno svežino.

4. Muškatni orešček bo dodal prijetno toplino.

5. V paru z koromačem bodo osnovne značilnosti še bolj prišle do izraza.

KULINARIKA

1. Sesekljano čebulo popražite z janeževimi semeni, karijevimi listi in gorčičnimi semeni in dodajte krompirju.

2. Dodajte ribjemu brodetu.

3. Popražena semena dodajte mešanici za klobase iz svinjskega mesa.

ODKLEPANJE OKUSOV

Anetol je topen v alkoholu in olju, v vodi pa ne. Nežno ga popražite na maščobi predno ga dodate jedem. Lahko ga namočite malo v riževo ali drugo vino, da lažje sprostite okuse.