KUHARSKE ČAROVNIJE
Zeleni kardamom je visoko aromatičen in sladek ter prodorne, nekoliko metne arome. V primerjavi z dimno aromatičnim črnim kardamomom, ki se zaradi grenkosti ne ujame ravno s sladicami, je zeleni primeren tako za sladke kakor slane in začinjene jedi.
SPRETNOSTI KOMBINIRANJA
Močna in prodorna aroma, ki spominja na evkaliptus, prihaja iz prevladujoče komponente cineol. Profil arome zaokrožijo tudi manj pogosti, metno-zeliščni alfa-fenčil-acetat, citrusni limonen in delikatno cvetlični linalol.
1. Zmešamo z manjšimi količinami ostalih začimb, ki vsebujejo cineol: črni kardamom prispeva dimne in smolne arome, lovor nekoliko grenko lesno svežino, piment in muškatni orešček pa kardamom diskretno dopolnita.
2. Galangal prinese močno aromatične note in poudari evkaliptusne kvalitete.
3. Sveži ingver lepo uravnoteži kardamom s sladkimi citrusnimi aromami.
4. Nežne cvetlične in limonske tone poudarimo s koriandrom in limonsko travo.
KULINARIKA
1. S ščepcem sveže mletega kardamoma začinimo jabolka, ki smo jih spekli v pečici.
2. Nekaj rahlo strtih strokov hitro popražimo na maščobi ali ghee maslu, na tem pa segrejemo indijski riž in dobimo odlično prilogo.
3. Težke in mastne jedi, kot so korma kari ali jagnječji hotpot osvežimo z rahlo strtim strokom kardamoma.
4. Z nekaj stroki aromatiziramo tople in žgane pijače, kot so črni čaj, kava in kuhano vino.
5. Ščepec mlete začimbe dodamo v maso za ingverjevo pecivo.
ODKLEPANJE OKUSOV
Če želimo blažjo aromo, uporabimo cele stroke, ki jih najprej rahlo stremo, da semena izpustijo aromatična olja. Za bolj intenzivno in svežo aromo ali za hitrejše pripravljene jedi semena poberemo iz stroka in jih pred uporabo zmeljemo. Praženje strokov in semen izvabi zapeljivo kombinacijo dimnih, oreškastih in praženih arom, kuhanje v maščobi in olju pa lepo zlije aromo z ostalimi.
Ni mnenj