Klinčki Celi

3.20 
Kratek opis:

 

KLINČKI (Syzygium aromaticum)

Naseljenci otočja Maluku so kar dve tisočletji veljali za edine proizvajalce trojice začimb (klinčki, muškatni orešček in muškatni cvet), avtohtonih njihovemu območju. Med obdobjem kitajske dinastije Hang (206 pr.n.š.-220 n.š.) so si dvorjani s klinčki preganjali slab zadah, ko so stopali do vladarja, Rimljani pa so ga uporabljali kot kadilo in parfum. Latinsko se clavus prevaja v žebelj - zaradi klinčkove oblike v marsikaterem jeziku njegovo ime pomeni prav to. 

Danes je največji proizvajalec klinčkov Indonezija, a večino namenijo lokalni proizvodnji cigaret kretek. Takoj za Indonezijo sledita Madagaskar in Tanzanija.

 

POREKLO: Madagaskar  

6 Izdelek (i)
+
40.00 € do brezplačnedostave

KUHARSKE ČAROVNIJE

Izrazito in dominantno aromo klinčkov ukrotimo z ostalimi, podobno toplimi začimbami (muškatni orešček, cimet, ...). Zaradi antiseptičnih lastnosti jih v skromnih količinah uporabljajo tudi pri vlaganju.

SPRETNOSTI KOMBINIRANJA

Klinčki imajo med vsemi začimbami najvišjo vsebnost eugenola. Vonj tega toplega fenola spominja na evkaliptus, na jeziku pa prijetno zasladi. Profil zaokrožijo še lesni kariofilen, metil amilketon, ki spominja na zeleno banano ter metni metil salicilat.

1. Piment klinčkom doda sladko, poprasto toplino.

2. Evkaliptične note in sladkost poudari sladki koren.

3. Skromna količina muškatnega oreščka ali cimeta prispeva k toplemu pekočemu okusu.

4. Lesne note izvabimo z dodajanjem črnega popra, kakav pa izvabi še bogatejšo in grenkejšo praženo aromo.  

KULINARIKA

1. Ščepec mletih klinčkov dodamo med kuhanjem paradižnikove omake ali dušenjem rdečega zelja.

2. Breskev se zaradi vsebnosti eugenola naravno ujema s klinčki. V sladkorni sirup s cimetom in svežim ingverjem dodamo cele klinčke, preden vložimo breskve (2-3 na sadež).

3. Govejo obaro, popečeno in dušeno svinjino ali pa klasični francoski pot-au-feu začinimo z nekaj celimi klinčki.

4. Klinček ali dva dodamo v mleko, preden ga segrejemo za belo omako ali indijski puding.

5. Namesto sladkorja si lahko kavo ali čaj osladimo s celim klinčkom. Je pa tudi pomembna sestavina pri pripravi kuhanega vina in jabolčnega vina (cider). 

ODKLEPANJE OKUSOV

Poskusite vedno uporabiti cele klinčke ali jih zmeljite tik pred uporabo. Dodamo jih ob začetku kuhanja, da se aroma polno razvije. Nekaj maščobe ali alkohola pomaga porazdeliti komponente arome.