Ali ste vedeli, da je korejska kuhinja med popularnejšimi na svetovnem kulinaričnem zemljevidu?


Zaradi naraščajočega trenda bolj zdravih prehranjevalnih navad, postaja korejska kuhinja vedno bolj priljubljena. Eden izmed razlogov je zagotovo uglašenost okusov in blagodejnih lastnosti uporabljenih sestavin. Terenska raznolikost korejskega polotoka, okrašenega z ravnicami, gorami in morjem, deželi omogoča bogato poljedeljsko, živinorejsko in ribolovno dejavnost, kar se slikovito odraža na mizah Korejcev.

Tipičen korejski obrok sestavljajo skodela kuhanega riža, ki ga spremlja juha oz. jigae (obara), vsaj ena vrsta kimčija (začinjena fermentirana zelenjava, najslavnejša je pripravljena iz kitajskega zelja), ter vrsta sezonsko začinjenih prilog (bančani).

Prva zelo pomembna značilnost korejske kuhinje je FER-MEN-TA-CI-JA! Tako je, dobro staro kislo zelje ali druga zelenjava z dodatkom sestavine ali dveh, ki pripomoreta k eksploziji okusov. Ta proces zorjenja hrane skozi stoletja dokazano izboljšuje okus in njeno hranilno vrednost, poleg tega pa podaljšuje njen rok uporabe. Glavni fermentiranci in fermentiranke, brez katerih v korejski kuhinji ne gre so: duendžang (sojina pasta), gandžang (sojina omaka), gočudžang (korejska čilijeva pasta), džotgal (soljeni morski sadeži), katerih proces fermentacije lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. Stopnja fermentacije bo odločilnega pomena za okus hrane pripravljene doma ali v restavracijah.

Druga pomembna značilnost je način priprave jedi. Z namenom zmanjšanja vsebnosti maščob in v izogib izgube hranljivih snovi, večina korejskih receptov uporablja metode polovičnega kuhanja ('parboiling'), žara ('broiling') in lahnega vrenja ('simmering'). Kuhanje se začne pri pazljivi in vestni izbiri sezonskih sestavin na vrhuncu njihove hranljive vrednosti. Pri kuhanju se Korejci osredotočajo na uravnoteženost petih okusov: kislega, grenkega, pikantnega, sladkega in slanega. Tradicionalno naj bi jedi zajemale modro, belo, rdečo, črno in rumeno barvo in s tem dosegle popolno kombinacijo okusov, hranilnih vrednosti in estetike.

In zadnja a nič manj pomembna značilnost je seveda pijača. Poglejmo najprej alkoholne, ki so podobno kot v zahodnih kulturah, nastajale z namenom praznovanj, družabnih dogodkov, tudi verskih ritualov. Danes verjetno najpomembnejša je makoli - riževo vino. Oparjenemu rižu, ječmenu ali pšenici dodajo ječmenov slad in pustijo, da zadeva fermentira do 6 ali 7-odstotne vsebnosti alkohola, kar pomeni, da gre za blago alkoholno pijačo. Ko govorimo o korejskih alkoholnih pijačah, ne moremo mimo sodžuja. Sodžu pridelujejo z alkoholnim vretjem sladkega krompirja in žit, katerim dodajajo vodo. Vsebnost alkohola je pri tej pijači znatno višja, odvisno od posameznega proizvajalca. Poleg tradicionalnih pijač, Korejci proizvajajo tudi svoja piva - Hite je eno popularnejših. Potem so tu številni brezalkoholni napitki, kot sta sok zelene slive in hruškov (našijev) sok.

Vse povedano priča o tem, da je korejska kuhinja ena izmed bolj sofisticiranih, ki je v svetu zelo cenjena. Res je že čas, da jo začnemo resno jemati tudi pri nas.