Hanami: oda pomladi in japonski kulinariki


Hanami je tradicionalni japonski običaj opazovanja in uživanja v lepotah cvetočih dreves. In kjer je uživanje, mora biti tudi hrana, vsaj v naši filozofiji. Če se poglobimo v ta običaj, ugotovimo, da je izvorno povezan s preživljanjem prostega časa na svežem zraku, pod vejami tisočerih cvetov divjih češenj, rastočih v različnih delih Japonske.

Češnjevemu cvetu ali cvetoči češnji Japonci pravijo sakura. Čeprav gre za eno najbolj razširjenih rastlin na severni polobli, največ sort divjih češenj najdemo prav v vzhodni Aziji, od tega vsaj deset na Japonskem. Ta drevesa ne dajejo plodov, a nas razveseljujejo s svojo lepoto v obdobju od konca marca do sredine aprila, ko veličastno cvetijo v nežnih rožnatih in belih barvah.

Sakura.


Hanami se je začel na Japonskem v 8. stoletju, natančneje v obdobju Nara (710-94) s kyokusui no utage, načinom preživljanja prostega časa, ki vključuje posedanje ob potoku pod cvetočimi drevesi, ob branju in pisanju poezije ter počasnem srkanju sakeja in grizljanju enostavnih prigrizkov. Ta navada je postal eleganten način preživljanja prostega časa v spomladanskem času. Tovrstna druženja so se običajno začela v začetku aprila, a se v obdobju Nara še ni sedelo pod cvetočimi češnjami temveč pod slivami ume ali breskvami momo. Hanami, v katerem se poklanjajo češnjam, je prišel šele kasneje, v obdobju Hej’an (794-1185).

Kulturno obarvana druženja kyokusui no utage so v izvorni obliki zamrla, a so ljudje še vedno hodili opazovat cvetoča drevesa, vedno rajši izven domačega okolja in ne več toliko po vrtovih. Tako se je v Edo obdobju (1603- 1868) hanami preselil iz zasebnih vrtov na urbane javne površine; to je tudi obdobje razcveta urejenih javnih parkov, v katerih so v sakuri lahko uživali tudi navadni ljudje. In tako je še danes.

Skratka, hanami danes pomeni različne načine uživanja - od vihravih zabav v parku, tihega občudovanja cvetočih dreves do veselih potepov po hribih - skratka karkoli, dokler je povezano s čudovitimi cvetočimi češnjami - s sakuro in obilico dobre in enostavno pripravljene hrane.

Mi se bomo s hanamijem poklonili prihajajoči pomladi in božanski japonski kulinariki. En cel mesec.

SAKURA SAKURA - tradicionalna japonska narodna pesem