Pad Thai - tajski paradni konj


Je pad thai eden izmed glavnih kulinaričnih ambasadorjev Tajske? Da. Je del pristne tajske tradicionalne kuhinje? Niti ne. Je pa zato zgodba, kako je nastal, toliko bolj zanimiva, saj je povezana z družbenim in političnim razvojem podobe sodobne Tajske.

Nacionalistično ozadje

Marsikdo, ki se vrže na krožnik pad thaija, ne ve, da se za nudli na tajskem skriva zgodba, ki govori o kitajskem izvoru te jedi.

Sam pad thai je nedavna pridobitev tajske kulinarične arene, saj se ji je pridružila kot produkt revolucije iz leta 1932, ko so ultra-nacionalisti pod poveljstvom feldmaršala Phibuna (Plaek Phibunsongkhram) Tajsko v želji po svobodnejši in modernejši državi rešili spon absolutistične monarhije. A kot se v takih primerih rado zgodi, je kraljevino zamenjal Phibunov diktatorski režim, ki je svoj navdih v veliki meri našel pri fašistični Italiji.

Go West, ciao Kitajska

Na kratko, poleg kategoričnih fašističnih odredb, kot je javno salutiranje zastavi, je oblast ljudstvo pozivala k privzemanju zahodnjaških navad namesto k negovanju tradicionalnih. Slikovit primer sta propagiranje mode Zahoda in težnja k uporabi vilic in žlic namesto pacanja po hrani z rokami.

Skratka, da se vrnemo nazaj k pad thaiju... Kot del svoje nacionalistične kampanje, je takrat že kot predsednik vlade Phibun v 1930-ih letih organiziral javni natečaj za novo nacionalno tajsko jed in tako je nastal pad thai. THE END! Še malo, no.

Sam pad thai je bil svojevrsten uporniški akt proti Kitajski nadvladi, kar se odraža že v samem imenu Pad (pražen) Thai (tajski) in nič več "Pad China".

V voku so značilne kitajske pšenične nudle zamenjali z riževimi in celotna propaganda priprave in basanja s pad thaijem sta postala izraz tajskega patriotizma. A če pogledamo malce bolj pozorno, bomo videli, da sam pad thai veliko dolguje zapuščini kitajskih migrantov, saj so v voku praženi rezanci prišli na tajsko prav z njimi.

Okus Pad thaija

Kakorkoli, tajska kuhinja ga je za svojega sprejela zahvaljujoč njegovemu nežnemu balansiranju med sladkimi, slanimi in kislimi elementi. Na mednarodni kulinarični sceni pa je postal pravi paradni konj tajske kuhinje prav zaradi svojega nežnega a hkrati svežega okusa in svojega neofenzivnega pomanjkanja izrazitih azijskih začimb.

V Osho na pad thai iz najkakovostnejših sestavin

Restavracij in bistrojev, kjer v Ljubljani ponujajo pad thai je danes že kar nekaj, in poskusili smo vse. V mini azijskem bistrojčku na Trubarjevi boste našli pad thai, ki je nam najbolj pri srcu. Zakaj? Prvič, skuša se približati avtentično duhu tajskih uličnih prodajalcev hrane. Drugič, sestavljen je iz najkakovostnejših in svežih sestavin. Se pravi ni fušanja s kečapi in podobnim. Tretjič, Oshanci so vedno nasmejani. Prav prikupen narod! In to je to kar človek potrebuje.