Zakaj kimči morate uvrstiti na svoj jedilnik?


Reci “kimčiiiii”! :D Škljoc! Kakšen “cheese” (sir) neki! V Koreji pozirajo kar ob misli na ta okusni bančan (bančan v korejščini pomeni priloga).

Kimči že ima status svetovnega kulinaričnega ambasadorja Koreje, mi pa tokrat na hitro razkrivamo tri glavne značilnosti, ki ga katapultirajo med sodobne kulinarične bonbončke, zaradi katerih ga enostavno moramo uvrstiti na svoj jedilnik.

Prva značilnost je nedvomno nepozaben okus! Kimči je začinjena fermentirana zelenjava, najpogosteje kitajsko zelje ali pivska repa, kateri so dodane ključne sestavine, kot so česen, sol, ribja omaka, korejski čili, ki “navadno” kislo zelje spremenijo v kulinarično izkušnjo drugih dimenzij. Pripravljen za uživanje je že po parih dneh fermentacije, seveda pa obstajajo tudi bolj zorjene različice. Harmoničen preplet kislega oz. fermentiranega, slanega, pekočega, celo zdravega bi bil pravi opis senzacije, ki jo občutijo naše brbončice pri okušanju kimčija. A pazite, kimči senzacija je zelo zasvajajoča!

Druga je vsestranska uporaba tako v korejski kuhinji, v domačih ognjiščih kot tudi v modernih "fuzijah" svetovnih kuhinj. Seveda ni nujno, da ga uporabljamo zgolj kot prilogo, lahko ga zmešamo z rižem, jajci ali rezanci, ga zvijemo v rižev zavitek - kimbap, ali pa pripravimo krepko obaro kimči cige. A nikakor ne omejujte svoje domišljije: vrzite ga na pico, zatlačite v burger, raziščite njegove možnosti s svojimi kreacijami, saj odlično funkcionira praktično povsod. Preverjeno.

Tretja in tokrat zadnja značilnost je njegova hranilna vrednost brez primere. Poleg svoje vsestranske uporabnosti je kimči nabit z vlakninami, vitamini A, B in C ter vsebuje minimalno količino maščob. A čarovnija se skriva v telesu prijazni bakteriji lactobacilius, ki ustavi in celo preprečuje glivična vnetja ter pospešuje prebavo. Ej ste že srečali debelega Korejca? Mi tudi ne. Kimčiju, poleg zgoraj omenjenga in vznemirljivo razpoznavnega okusa, pripisujejo tudi moč zniževanja holesterola v krvi, antikancerogene lastnosti in splošne visoke hranilne vrednosti.

Kimči Svilne poti

V naših trgovinicah boste našli kimči iz kitajskega zelja z dodatkom pivske repe vodilne korejske znamke JONGGA, ki svoje izdelke fermentira po naravni poti in s tem zagotavlja njihovo najvišjo kakovost. Pri JONGGI poskrbijo tudi, da je izbrana zelenjava sveže ubrana na vrhuncu svoje zrelosti, saj s tem zagotavljajo polnost okusa. Kimči zaradi prisotnosti bakterij zahteva posebno mikroklimo, ki ne sme presegati 4 stopinje Celzija, zato ga je treba hraniti v hladilniku. Do 4 stopinje bakterije namreč mirujejo, kar pomeni, da je proces fermentacije ustavljen. Seveda ni nič narobe, če je temperatura višja, le zelje bo bolj fermentiralo in dobilo močnejši okus.