Zakaj praznovanje lunarnega novega leta ne sme iti mimo vas?


ZAKAJ PRAZNOVANJE LUNARNEGA NOVEGA LETA NE SME ITI MIMO VAS?

Zaradi obilice dobre hrane! Tu bi lahko tale zapis zaključili, a nas vseeno prsti srbijo, da povemo nekaj več o tem največjem azijskem prazniku.

 

LUNARNO NOVO LETO

Praznovanje lunarnega novega leta je vezano na stari lunarni (natančneje lunisolarni) koledar, ki so ga razvili na Kitajskem, nato pa prevzeli v Koreji, Vietnamu, na Japonskem in drugod ter ga prilagodili svojim potrebam in navadam. Temelji na gibanju nebesnih teles in astronomskih pojavih. Nič novega. A za razliko od našega, gregorijanskega koledarja, se mesec pri lunarnem koledarju šteje od prve prazne lune v mesecu do druge.

In lunarno novo leto pade na prvo pomladno prazno luno, zato temu prazniku v Aziji (natančneje na Kitajskem) lepo pravijo tudi praznik pomladi. Ne glede na to, da je v tem času še vedno dokaj hladno, ljudje pozdravljajo prihajajoče toplejše dni in z različnimi rituali odganjajo slabe energije, ki so se nabrale tekom minulega leta. Letos prva pomladna prazna luna pade na 12. februar.

 

FESTIVAL LANTERN

Medtem ko Korejci novo leto (Seollal) praznujejo le v dneh okoli novega leta (letos 11. 12. in 13. februarja), Kitajci svoje praznovanje raztegnejo do prve polne lune, ko se z veličastnim festivalom lantern to 14-dnevno rajanje tudi sklene. Letos je to 26. februar. To je edino praznovanje, ko deklice lahko brez spremstva gredo na zabavo. Ker se ob taki priložnosti zgodi, da se rodijo nove ljubezni, mu pravijo tudi praznik ljubezni. Kjut!

 

VSI DOMOV

Vsi zelo dobro vemo, da je Azija velika, tako velika, da lunarno novo leto praznuje 20 % svetovne populacije. 20 %! Plus vi in mi, ki imamo radi azijsko :). To je čas, ko si zlasti na Kitajskem, v Koreji in Vietnamu vzamejo čas zase in za svoje najbližje. In do svoje družine je treba priti, zato je to tudi čas največje svetovne migracije, saj se v tem obdobju opravi nekaj manj kot 3 milijarde potovanj (v tej številki so upoštevana potovanja v dve smeri). 3 milijarde v slabem mesecu!!

 

 

DO LUNE IN NAZAJ!

In zakaj praznovanje lunarnega novega leta ne sme iti mimo vas? Ker je bogatstvo okusov in simbolike v hrani, ki se v tem času pripravlja, neizmerno. In za cilj smo si zastavili, da vam v enem mesecu predstavimo praznične dobrotote Kitajske, Koreje in Vietnama, ki bodo z malo truda in našimi namigi popestrili tudi vaše februarske jedilnike. Nekaj receptov si lahko ogledate že zdaj, a jih bomo v tem mesecu objavili še nekaj, zato dobrodošli na potovanju do lune in nazaj!