
Ste vedeli da je rožičeva melasa odličen nadomestek sladkorja, ki ne vsebuje glutena, kofeina, skorajda nobenih maščob, ponaša se pa z ogromno vsebnostjo vlaknin, kalcija in antioksidantov?
Njen karamelast, kar malo čokoladen okus se odlično poda k tahiniju in svežim iranskim datljem, ki skupaj tvorijo nenavadno okusne brownije, polne hranljivih snovi, za kar najboljši začetek dneva, polnovredno malico ali polnočni prigrizek.
Potrebujemo:
- 2 jajci
- 3 banane
- 140 g rožičeve melase
- 60 g stopljenega masla
- 60 g tahinija (lahko tudi več)
- 200 g bele moke
- 3 čajne nesladkanega žličke kakava
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ¼ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke cejlonskega cimeta
- 2 jušni žlici belega sezama
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 C
- V večjo skledo umešamo jajci, počasi dodajamo rožičevo melaso, maslo, tahini ter zmečkane banane, dokler ne dobimo gladko maso.
- Dodamo še sesekljane sveže datlje.
- Nato v drugi posodi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sol, cimet in kakav.
- Ko se suhe sestavine enakomerno med seboj premešajo, jih postopma umešamo v preostale.
- Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso, jo posujemo z belim sezamom ter vse skupaj v predhodno segreti pečici pečemo 25 min.
- Pecivo ohladimo, narežemo na poljubno velike kocke in postrežemo.
Voilà, izjemno okusni browniji so nared, da s svetlobno hitrostjo izginejo s krožnikov! Poskusite jih ob turški kavi ali turškem črnem čaju. Lahko pa tudi ob navadnem kozarcu mleka :)
Dober tek!