Brownie iz Rožičeve Melase, Tahinija in Iranskih Svežih Datljev


Ste vedeli da je rožičeva melasa odličen nadomestek sladkorja, ki ne vsebuje glutena, kofeina, skorajda nobenih maščob, ponaša se pa z ogromno vsebnostjo vlaknin, kalcija in antioksidantov?

Njen karamelast, kar malo čokoladen okus se odlično poda k tahiniju in svežim iranskim datljem, ki skupaj tvorijo nenavadno okusne brownije, polne hranljivih snovi, za kar najboljši začetek dneva, polnovredno malico ali polnočni prigrizek.

Potrebujemo:

  • 2 jajci
  • 3 banane
  • 140 g rožičeve melase
  • 60 g stopljenega masla
  • 60 g tahinija (lahko tudi več)
  • 200 g bele moke
  • 3 čajne nesladkanega žličke kakava
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke cejlonskega cimeta
  • 2 jušni žlici belega sezama

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 C
  2. V večjo skledo umešamo jajci, počasi dodajamo rožičevo melaso, maslo, tahini ter zmečkane banane, dokler ne dobimo gladko maso.
  3. Dodamo še sesekljane sveže datlje.
  4. Nato v drugi posodi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sol, cimet in kakav.
  5. Ko se suhe sestavine enakomerno med seboj premešajo, jih postopma umešamo v preostale.
  6. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso, jo posujemo z belim sezamom ter vse skupaj v predhodno segreti pečici pečemo 25 min.
  7. Pecivo ohladimo, narežemo na poljubno velike kocke in postrežemo.

Voilà, izjemno okusni browniji so nared, da s svetlobno hitrostjo izginejo s krožnikov! Poskusite jih ob turški kavi ali turškem črnem čaju. Lahko pa tudi ob navadnem kozarcu mleka :)

Dober tek!