Humus je priljubljena levantinska pomaka oz. namaz, ali še najbolj primerno meze, ki je zaradi svojega značilnega okusa, enostavne in hitre priprave osvojila skoraj cel svet. Humus je primeren za vegane, za tiste z brezglutensko dieto, kot tudi za vse, ki si kdaj pa kdaj vzamejo dopust od mesa, saj je čičerika z visoko vsebnostjo rastlinskih beljakovin njegov odličen nadomestek.
Sestavine
- 250 g kuhane čičerike
- 45 g oz. 3 jušne žlice tahinija
- 2 stroka česna
- Sok polovice limone
- 1 čajno žličko soli
- 4 - 5 jušnih žlic olivnega olja
Priprava
Čičeriko odcedimo, vodo, v kateri se je kuhala, prihranimo. Česen olupimo in ga grobo sesekljamo. Polovico limone stisnemo.
Čičeriko, tahini, česen, sol in limonin sok stresemo v multipraktik. Namesto multipraktika lahko uporabite palični mešalnik. Tik preden prižgemo, vanj vlijemo malo vode, ki jo nato po malem dodajamo tekom mešanja. Podobno storimo z oljem. Mešamo, dokler ne dobimo gladkega in gostega namaza. Dosolimo po okusu.
Pripravljen humus serviramo v skledi in ga prelijemo z olivnim oljem ter potresemo z mešanico začimb zatar.
Mali triki velikih mojstrov:
- Če se tekom mešanja zmes dviguje, jo pri ugasnjenem mešalniku z žlico potisnemo proti rezilom.
- Če se zmes ne poveže oz. ostane suha, dodamo več vode in olja.
- Če sami kuhate čičeriko, jo rajši kuhajte dlje časa, da se bo lažje povezala z ostalimi sestavinami.
Čudovita stvar pri humusu je ta, da ga lahko prilagajamo svojemu okusu. Če želimo bolj izrazit okus po sezamu, dodamo več tahinija. Če želimo bolj svež okus, dodamo več limone.
S humusom se lahko po želji igramo tudi z dodajanjem različnih začimb in zelišč in s tem dobimo različno okusne barvne odtenke.