Turški Jajčevci s Paradižnikom (Imam Baylidi)


Mmmmmelancani ali YAYčevci se na turških mizah znajdejo precej pogosto. Turška jed, ki vam jo tokrat predstavljamo, je bojda samega imama vrgla na rit, saj je tako dobra! Priznati moramo, da je nas tudi! Poleg delicioznih jajčevcev smo pripravili še super enostavno, a nič manj okusno variacijo pilava in osvežilno kumarično solatko, ki sta celo zadevo zbalanisrala. Nastalo je super brezmesno kosilo.

Seveda mi ne bi bili mi, če se z osnovnim receptom ne bi malo poigrali. Jajčevcev nismo polnili, ampak smo jih narezane zapekli v paradižnikovi omaki. Slednji smo dodali še dve ali tri dodatne začimbe, ki so jed naredile prav bombastično okusno! Občutek, ko smo ustvarjali svojo začimbno mešanico v možnarju je bil ekstra zadovoljujoč, zato priporočamo, da se tu pa tam tudi vi poigrate in skreirate svoje mešanice. Pisano paleto začimb in zelišč boste našli v naši specializirani trgovini, ki se nahaja pri Eurospinu v pokritem delu BTC tržnice. Zdaj pa k receptu!

Potrebujemo:

  • 4 srednje jajčevce
  • 1 srednjo čebulo, nasekljano
  • 3 velike stroka česna, nasekljane
  • Začimbno mešanico:
    • 1 žlička cimeta
    • Pol čajne žličke mletega kumina
    • Pol žličke pimenta
    • Pol žličke pul biberja
    • 5 strokov celega kardamoma ali pol žličke mletega
  • Zvrhano žlico sušenega peteršilja, lahko tudi dve - ne škoduje, zato lahko malo pretiravate
  • 2 pločevinki po 420 g narezanega paradižnika
  • Nasekljan svež peteršilj
  • Morska sol
  • Olivno olje

Priprava:

1. Jajčevce narežemo na približno centimeter debele rezine, jih posolimo in pustimo stati 20 min, da spustijo vodo. S papirnato brisačo popivnamo tekočino.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3. Začimbna mešanica. Medtem ko čakamo, da jajčevci spustijo vodo, v možnar stresemo cimet, piment, pul biber, kardamom in kumin ter vse skupaj dobro potolčemo in premešamo. Če uporabljamo cel kardamom, ga najprej na grobo stremo, da se lupina odpre in jo odstranimo, ker potrebujemo le semena. Nato dodamo ostale začimbe.

4. Zdaj je na vrsti omaka. V posodo nalijemo olje in na srednjem ognju sotiramo sesekljano čebulo, da se zmehča in postekleni. Dodamo sesekljan česen, začimbno mešanico in sol. Pražimo še približno minuto, da vse skupaj zadiššši. Dodamo paradižnik in pol žličke sladkorja ter počasi na nizkem ognju kuhamo, da se rahlo zgosti. Približno 5 min. Odstavimo in vmešamo sušeni peteršilj.

5. Nazaj k jajčevcem. V večjo ponev nalijemo olivno olje, ravno toliko da prekrije dno. Na srednjem ognju do zlatega na obeh straneh popečemo rezine jajčevcev. Med posameznimi serijami dodajamo kanček olja, a pazimo, da nimamo pretežke roke. Popečene jajčeve spravimo v ognjevarni posodi ali na pekaču, če slednje nimamo.

6. Če uporabljamo ognjevarno posodo, lahko zložimo sestavine kot bi delali lazanjo, dokler ne zaključimo z zadnjo plastjo paradižnikove omake. Lahko pa vse skupaj poenostavimo in dobro zmešamo jajčevce z omako, zakaj ne kar z rokami?! Pomembno je le, da so jajčevci bogato prekriti z dišečo omakico.

7. Pokrijemo z alu folijo in pečemo v pečici približno 20 min, dokler jajčevci niso popolnoma zmehčani, omaka pa zreducirana. Če po 20 min ocenimo, da bi bili lahko mehkejši (preverimo z vilico), jih vrnemo v pečico za dodatnih cca. 5 min.

8. Ko so jajčevci gotovi, jih pustimo stati cca. 10 min. Bogato jih potresemo s sesekljanim peteršiljem in tople postrežemo s pilavom in kumarično solato z grškim jogurtom.

Kumarična solata z grškim jogurtom

Obstaja ogromno variant, ki kombinirajo kumare in grški jogurt. Naši smo dodali še sumak, ki solato prav lepo dodatno osveži.

Potrebujemo:

  • 2 srednji do veliki čvrsti kumari
  • 300 g grškega jogurta
  • Žlička sumaka
  • 2 žlički kopra
  • Ščepec mletega črnega popra
  • Sol

Postopek:

1. Naribamo kumare, jih solimo in pustimo stat 5 - 10 min, da spustijo vodo.

2. Vodo, ki so jo kumare spustile odcedimo, dodamo jogurt, poper, sumak in koper. Vse dobro premešamo in dosolimo po okusu.

3. Na koncu dodamo še malo kopra za okras.

Pilav? Nič lažjega!

Potrebujemo:

  • Kratkozrnati riž, 4 porcije
  • 1 žlica kumina v zrnju
  • Olje

Postopek:

  1. Riž skuhamo po navodilih na embalaži.
  2. V ponvi na malo olja in močnejšem ognju (cca. 130 stopinj) na hitro prepražimo kumin.
  3. Ko zadiši, ponev odstavimo in dodamo riž. Zmanjšamo ogenj in vse skupaj počasi pražimo, da se riž prepoji z aromo kumina.