Za trenutek si predstavljajte piščanca, jabolko, krompir, suhe slive in piment v enem loncu. Rezultat je prav eksplozivna fuzija toplih jesenskih okusov, ki bo odlično popestrila vaš jedilnik. Sicer pa so sadno-mesne kombinacije te vrste nekaj povsem običajnega v kuhinji Centralne Azije.
POTREBUJEMO- 4 piščančja bedra
- 4 žlic olivnega olja
- 700 g krompirja za peko, olupljenega in narezanega na 2 cm krhlje
- 2 jabolki, olupljeni in narezani na 2 cm krhlje
- 1 čajna žlička pimenta
- 1 čajna žlička kajenskega popra
- 4 jušne žlice paradižnikove omake
- 3 stroke česna, grobo sesekljanega
- 80 do 100 g suhih sliv
- 650 ml piščančje jušne osnove
- sol
- sveže mlet črni poper
- za dekoracijo: svež koper in grobo sesekljane pražene pistacije
Vse začimbe, uporabljene v receptu, lahko kupite v naši trgovini z začimbami, kjer jih lahko poskusite, povohate, izberete po svojem okusu, mi pa jih za vas stehtamo in zapakiramo. Nahajamo se v pokritem delu tržnice v BTC-ju, vhod Eurospin. V trgovinici na Trubarjevi 20 pa dobite že natehtane začimbe.
POSTOPEK
1. Solimo in popramo piščančja bedra. V posodi, dovolj veliki, da na dno položimo vsa 4 bedra segrejemo 3 žlice olja in z obeh strani popečemo meso do lepe rjave barve.
2. Piščanca vzamemo iz posode in ga pokrijemo, da ne izgublja toplote.
3. V posodo nato damo krompir in jabolka ter 5 min pražimo na srednjem ognju. Občasno premešamo.
4. Dodamo piment, kajenski poper, paradižnikovo omako in suhe slive. Dobro premešamo in na to vgnezdimo piščančja bedrčka.
5. Zalijemo s piščančjo osnovo in zavremo. Nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo pol ure.
6. Krompir, jabolka in suho sadje vzamemo iz posode in prestavimo na pekač. Bedra pustimo, da se v posodi kuhajo še 15 min, medtem pa segrejemo pečico na 250 stopinj (nastavitev žar).
7. Bedra prestavimo na pekač in skupaj s krompirjem pečemo še v pečici 5 min, da poprimejo lepo skorjico. V tem času pa zvišamo temperaturo omake in pri najvišji temperaturi zreduciramo omako do približno 2 do 3 dl.