
Kisir je sveža in okusna solata, ki jo najdemo v turški in kurdski kuhinji. V deželah Levanta jo poznajo pod nazivom tabbouleh. Osnova zanjo bo bulgur, paradižnik in ogromno peteršilja, medtem ko bodo čebula, paprika, kumara, melasa iz granatnega jabolka, limona in obilica olivnega olja njen nepogrešljiv del. Tale tvist je še posebej zanimiv, saj smo za glavno sestavino uporabili rdečo peso in dobili prijetno nežno solatko, ki v drugem segmentu prav lepo preseneti s svežino melase granatnega jabolka in ostrino pul biberja.
Potrebujemo
- 150 g bulgurja
- Dve rdeči pesi
- Olivno olje
- Sok ½ do 1 limone
- 2 mladi čebuli (glavici)
- Šopek peteršilja (lahko tudi sušeni)
- Ščep sesekljane mete
- 1 žlička timjanove vode (lahko uporabite tudi sušeni ali sveži timijan)
- 0,5 do 1 žlička pul biberja
- 2 žlici melase granatnega jabolka
- sol
Priprava
- Skuhamo rdečo peso: olupimo, narežemo in kuhamo v vreli vodi približno 45 min. Če želimo močnejšo barvo in imamo več časa za pripravo, lahko gomolja pese skuhamo tako, da ju vsakega posebej zavijemo v folijo in damo v predhodno segreto pečico na 200 stopinj ter pečemo 1 do 1,5 h. Pesa je gotova, ko se meso pod vilico z lahkoto vda. Ohlajeno nato olupimo.
- Medtem ko se rdeča pesa kuha, skuhamo bulgur po navodilih na embalaži in pustimo, da se ohladi.
- Eno peso pretlačimo, drugo narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo k bulgurju.
- Mlado čebulo, peteršilj sesekljamo in ju dodamo k bulgurju in pesi.
- Začinimo z limoninim sokom, timjanovo vodo, olivnim oljem, melaso granatnega jabolka, pul biberjem in posolimo po okusu.
Ker bo pesa celotni jedi dala posebno sladkobo, jo vsaj za kako uro postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo. Po eni uri jo poskusimo in po okusu dosolimo in začinimo.
Ta kisir bo prava paša za oči, kot tudi za vaše brbončice in želodčke. Verjetno vam bo tudi vaša krvna slika hvaležna, da ste si jo privoščili.
Poleg pesinega kisirja smo postregli kumarično solato v grškem jogurtu, beli ovčji sir v olivnem olju ter pomako iz tahinija in ovčjega sira.