Odlični Jajčevci Srednjeazijskih Okusov

Odlični jajčevci Srednjeazijskih okusov

Odlični jajčevci Srednjeazijskih okusov


Jajčevce smo združili z zemeljskimi toni tahinija in orehov ter jih začinili z visokim C-jem granatnega jabolka, limone in sumaka … wow! Kontrasti se bodo zlili v uravnoteženo celoto, ki navdušuje! To jed lahko postrežemo samostojno ob spremljavi pogače ali riža, lahko pa jo ponudimo kot prilogo. 

POTREBUJEMO

  • 4 manjše do srednje jajčevce
  • 4 jušne žlice olivnega olja
  • 3 stroke česna, strte in drobno sesekljane
  • 1 zvrhano čajno žlico soli
  • 2 čajni žlici sumaka

Za tahini-jogurtov preliv:

  • 100 g tahinija
  • 120 g grškega jogurta
  • 2 štroka česna, strta in sesekljana
  • sok polovice limone
  • 1 čajno žličko soli
  • 1/2 čajne žličke sumaka
  • 1 jušno žlico ekstra deviškega olivnega olja
  • 50 g drobno sesekljanih orehov

Za dekoracijo (in seveda okus):

  • 1/2 lončka semen granatnega jabolka
  • drobno sesekljanih orehov
  • 4 jušne žlice sesekljanega koriandra (lahko tudi peteršilja)

POSTOPEK

1. Segrejemo pečico na 200 stopinj.

2. Podolgem razpolovimo jajčevce in jih položimo na pekač. V polovičke naredimo zareze, da dobimo rombe, vendar ne pregloboko, da ne poškodujemo kože. Bogato natremo z olivnim oljem in česnom ter potresemo s soljo in sumakom.

3. Pečemo v pečici 30 min, dokler meso jajčevca ni popolnoma mehko. Medtem pripravimo tahini-jogurtov preliv.

4. V posodi zmešamo tahini, grški jogurt, orehe, česen, limonin sok, sol, sumak in olivno olje. Po okusu prilagodimo.

5. Ko so jajčevci gotovi, jih pustimo 5 min, da se malce ohladijo. Prelijemo jih z tahini-jogurtovim prelivom in potresemo z orehi, granatnim jabolkom in peteršiljem.

Njam!