Sočne Marelice po Turško s Polnilom iz Vrtnične Kreme


Kjerkoli se boste pojavili s to sladico, pa naj bo to doma, pri prijateljih, ali pri tašči, povsod boste glavni hit. Zagotovo! Recept, ki vam ga predstavljamo tokrat je variacija na klasično turško temo, ki smo jo preigrali, jo prilagodili in na koncu razvili v simfonijo, katere se kar ne moremo naveličati.

S preprostimi sestavinami in pripravo, ki vam ne bo vzela več kot eno uro, boste ustvarili simfonijo, v kateri se prepletajo sladki, mlečni in osvežilni toni, začinjeni z orientalskimi motivi in nežnim glasom vrtnice. Te sladice se lahko lotite tisti, ki se z vihtenjem kuhalnice šele spoznavate kot tudi izkušene kuharske mačke in mačkoni.

Sestavine (max. 4 osebe, ki malo pojedo)

  • 150 g grškega jogurta
  • 250 g suhih marelic (približno enake velikosti)
  • 45 g sladkorja
  • 3 jušne žlice vrtnične vode
  • 1 čajna žlica limonine lupine
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • 3 listi lovorja
  • 6 - 10 strokov kardamoma
  • pest pistacij
  • 450 ml vode
  • ščepec soli

Priprava

  1. V manjši skledi zmešamo grški jogurt, 1 čajno žlico sladkorja, vrtnično vodo, limonino lupino in sol. Postavimo v hladilnik, da se ohladi.
  2. V možnarju grobo stremo stroke kardamoma, lovorjeve liste prepolovimo. Če nimamo možnarja, lahko kardamom stremo z nožem.
  3. V kozico nalijemo vodo in dodamo kardamom, lovor, limonin sok in preostali sladkor. Pristavimo na srednji ogenj in mešamo, dokler se sladkor ne stopi, voda pa rahlo zavre.
  4. Dodamo marelice in kuhamo do mehkega, približno 20 min. Marelice se morajo napihniti in zmehčati, a moramo biti pozorni, da jih ne razkuhamo.
  5. Ta čas na zmernem ognju popražimo pistacije na suhi ponvi. Ko malce potemnijo, jih odstavimo in postavimo na stran, da se ohladijo.
  6. Ko so marelice skuhane, jih s finim kovinskim cedilom poberemo iz vode in jih položimo na krožnik, da se ohladijo.
  7. Sirup dalje kuhamo na visoki temperaturi in počakamo, da se zgosti do količine 3 do 4 jušnih žlic. Če ne maramo preveč aromatičnih sladic, lahko med kuhanjem sirup precedimo v drugo posodo in nadaljujemo z reduciranjem brez začimb.
  8. Ohlajene pistacije sesekljamo, super je če so različnih velikosti. Nato jih vmešamo v ohlajeno jogurtovo kremo.
  9. Ohlajene marelice z nožem razpolovimo in nadevamo s kremo. Pri tem si lahko pomagamo s slaščičarsko vrečko ali z vrečko za pakiranje živil, kateri odstrižemo rob.
  10. Marelice postavimo na servirni krožnik, prelijemo s sirupom in posujemo z drobljenimi pistacijami.