
Pred vami je recept za izjemno okusno in hranljivo libanonsko toplo solato Adas. Tokrat sta v glavni vlogi zelena leča in obilica česna, a brez stranskih igralcev, kot so kumin, piment, limonin sok, peteršilj in meta, zgodba ne bi bila popolna.
Naj vas intenzivnost vloge česna v njej ne prestraši, saj s toplotno obdelavo izgublja svojo ostrino in skozi razvoj zgodbe pridobiva na sladkosti.
POTREBUJEMO
- 250 g oprane zelene leče
- 10 jušnih žlic ekstra deviškega olivnega olja
- 8 do 10 sesekljanih strokov česna
- sok ene limone
- 1 čajna žlička kumina
- 1,5 čajne žličke pimenta
- pest sesekljanega peteršilja
- pol pesti sesekljane mete
- sol in sveže mlet črni poper po okusu
PRIPRAVA
1. Soljeno vodo zavremo, zmanjšamo ogenj in na lahnem ognju kuhamo lečo do mehkega, približno 20 minut. Če imate radi mehkejšo lečo, jo kuhajte do željene teksture. Lečo odcedimo, speremo s hladno vodo, da prekinemo proces kuhanja in postavimo na stran.
2. V ponvi segrejemo približno 4 žlice olivnega olja na majhnem ognju in v njem počasi pražimo česen, da se zmehča. Temperatura olja je tu zelo pomembna, saj česen nikakor ne sme potemneti.
3. Po 7 minutah v ponev dodamo še preostalo olje, kumin, piment, limonin sok in kuhamo še minutko, da zadiši.
4. Mešanico zlijemo v lečo, premešamo, nato solimo, popramo in dodamo peteršilj in meto.
5. Še zadnjič vse skupaj dobro premešamo, lahko dodamo katero od sestavin po okusu in pustimo solato stati na sobni temperaturi, da se okusi premešajo.