Turška Kremna Sladica s Kadaifom in Vrtnično Vodo


Hrustljavo, sladko, kremno, cvetlično. Temperamentno. To so okusi sladice, ki smo jo pričarali tokrat in ki nas je naravnost navdušila s svojo polno kremno teksturo, nadgrajeno s cvetlično aromo čudovite vrtnice. In ne, nismo pretiravali s sladkorjem, zato je kar nismo mogli nehati jesti!

POTREBUJUEMO

  • 200 g pripravljenega kadaifa
  • 150 g navadnega sladkorja + 6 žlic za kremo
  • 200 g orehov ali mandljev, po želji
  • 50 g navadne bele moke
  • 100 g masla
  • 600 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 jušne žlice vrtnične vode
  • 3 jušne žlice gustina ali drugega sredstva za
  • 1 rumenjak

 

PRIPRAVA

1. V ponvi raztopimo maslo in dodamo sladkor. Počakamo, da se malce raztopi.

2. Medtem z nožem sesekljamo orehe. Ne treba, da so vsi enake velikosti, ne smejo pa biti fino mleti. Mi smo popolno velikost dosegli s tem, da smo jih potolkli v možnarju.

3. V ponev med prsti zdrobimo kadaif, dodamo orehe, dobro premešamo in na hitro popražimo, da zmes zadobi lepo zlato barvo. Odstavimo.

4. V kozico nalijemo mleko, ga malce segrejemo in v toplo, ne vroče, med mešanjem dodajamo moko, rumenjak, sladkor in gustin.

5. Na lahnem ognju zmes kuhamo, da se zgosti. Pomembno je, da ves čas pridno mešamo, da se ne sprime na dno posode. Če opazite, da se zmes počasi gosti, malce dvignite temperaturo ognja. Če se zadeva kadi, je v redu, nikakor pa ne sme vreti.

6. Ko krema dobi lepo gosto in viskozno teksturo, jo odstavimo in še nekaj minut mešamo, da se začne lepo enakomerno hladiti. Pustimo jo, da se ohladi na sobni temperaturi.

7. V posodo vlijemo vrtnično vodo in sladko smetano ter stepemo, da dobimo lepo snežno teksturo. Nežno jo vmešamo v kremo, da dobimo enakomerno zmes.

8. Polovico kadaifa enakomerno razporedimo na dno okroglega modela. Mi smo uporabili model s premerom 25 cm.

9. Vlijemo kremo in jo nežno porazdelimo po kadaifu. Pustimo stati čez noč v hladilniku, da se krema lepo strdi in sladica z lahkoto izstopi iz modela.

10. Naslednje jutro dobljeno sladico prekrijemo še z drugo polovico kadaifa in okrasimo po želji. Mi smo se odločili za granatno jabolko, ki da lep rdeč kontrast in pinjole, ki so bile ravno pri roki.

Sicer pa celotna zadeva izgleda naravnost čudovito, če jo potresemo še z rahlo popraženimi in grobo sesekljanimi pistacijami.