Brancin in Koromač


Kakšen prekrasen par! Ko pa dodamo še ščepec kardamoma in črnega popra, dobimo pravo poletno serenado.

Semena koromača izboljšajo okus tako sladkih, kot tudi slanih jedi s svojim nežnim značajem janeža. Lepo se veže z drugimi začimbami, ki tako kot le-ta vsebujejo anetol (janež, zvezdasti janež, seme kopra, muškatni orešček), limonin (kardamom), pinin (črni poper, kumin) in fenkon (kasija).

V jedi, ki vam jo tokrat predstavljamo, bo kardamom lepo poudaril citrusno svežino in sadne tone koromača, črni poper bo na drugi strani izpostavil tiste lesne.

Potrebujemo (2 osebi):

  • 2x 300 g brancina
  • 1 večji gomolj koromača
  • 1 vejica češnjevih paradižničkov
  • 1 čajna žlička mletega koromača
  • ½ čajne žličke kardamoma
  • ¼ čajne žličke popra
  • Olivno olje
  • Sol
  • 2 vejici žajblja

Postopek:

  1. Očiščena brancina dobro posušimo s kuhinjsko brisačo in naredimo po 3 zareze na obeh straneh rib.
  2. Temeljito posolimo zunaj, v režah in v notranjosti.
  3. V možnarju dobro zmešamo začimbe in z mešanico natremo ribi znotraj in zunaj. V trebuščka vstavimo po eno vejico svežega žajblja.
  4. Gomolj koromača operemo in narežemo na štiri enako debele rezine, cca. 1,5 cm.
  5. Pekač naoljimo z olivnim oljem, nanj položimo rezine koromača in ribi. Na vsako dodamo po 2 rezini limone in prelijemo z olivnim oljem ter dodamo še vejico s paradižnički.
  6. Pečemo na 220 stopinjah 30 min v predhodno segreti pečici.
  7. Riba je pečena, ko meso lepo odstopa od kosti, je sočna in ima hrustljavo kožico.
  8. Postrežemo s pečenim koromačem, paradižniki in solato iz bisernega kuskusa.

Solata iz bisernega kuskusa

Potrebujemo (2 osebi):

  • 160 g bisernega kuskusa znamke Yamna
  • 250 g češnjevega paradižnika
  • 50 g rukole
  • 200 g mocarelinih kroglic
  • 2 redkvici
  • črne olive
  • kapre
  • olivno olje
  • sok polovice limone
  • sumak

Priprava

  1. Skuhamo kuskus po navodilih proizvajalca in ga ohladimo.
  2. Češnjev paraižnik operemo in narežemo na polovičke.
  3. Operemo rukolo in mocarelice narežemo na polovičke.
  4. Vse skupaj zmešamo, dodamo črne olive in zalijemo z olivnim oljem in limoninim sokom.
  5. Solimo in potresemo z zajetnim ščepcem sumaka. Zmešamo.
  6. Postavimo v hladilnik za 1 uro.
  7. Postrežemo v dveh skledah, okrašenih s kolobarji redkvice in s kaprami.