Vegetarijanski Vietnamski Zavitki z Arašidovo Omako


Preprosti in lahki vietnamski riževi zavitki, ki bodo navdušili tako vegetarijance, kot tiste, ki sledite dieti brez glutena, potešili bodo pa zagotovo vse, ki si v vročih dneh želite nekaj svežega in lahkega.
 
Za 4 osebe
 
Sestavine
 
Marinirani tofu:
  • pol paketa tofuja (okrog 100g)
  • kos sesekljanega ingverja
  • 1 žlica sojine omake tamari
Zavitki:
  • 12 kosov riževega papirja
  • 12 opranih in ločenih solatnih listov po izbiri (zelena solata, špinača, ...)
  • 1 sredne velik korenček, narezan na tanke trakove dolžine 5cm
  • 1 manjša olupljena kumara, narezana na tanke trakove dolžine 5cm
  • 2 manjši šalotki, na drobno nasekljani
  • 220g kalčkov mungo fižola
  • 1 šopek svežega koriandra
  • 1 šopek sveže mete
  • 24 večjih listov sveže bazilike
Arašidova dip omaka:
  • 1 paket začimbne paste za pripravo arašidove omake (Satay Arašidova Omaka Lobo 50g)
 
 
Priprava
 
1. Pripravimo izbrano arašidovo omako, odvisno od navodil proizvajalca. Omako ohladimo, pokrijemo in postavimo v hladilnik.
 
2. Mariniramo tofu: V posodici za marinado zmešamo tamari in ingver, tofu pa narežemo na 0.5cm debele, okrog 5cm dolge trakove in dobro premešamo z marinado. Položimo v hladilnik in pustimo, da se marinira vsaj 1 uro.
 
3. Pripravimo si vse sestavine za nadevanje zavitkov: zelišča, kalčke, tofu in zelenjavo. Riževe liste pripravimo tako, da jih vzamemo iz embalaže, nekaj sekund spiramo pod toplo vodo, nato pa še namakamo v topli vodi približno 1 minuto. Najbolje je, da nekaj tople vode vlijemo v plitek krožnik in liste sproti namakamo, ko zvijamo. Priročno je tudi, da si napravimo dva taka krožnika in ju izmenično uporabljamo, da zvijanje hitreje poteka.
 
4. Zvijanje zavitkov: Za podlago si vzamemo večjo rezalno desko ali čisti kuhinjski pult. Zmehčan rižev list položimo na desko. Nadev polagamo na spodnjo tretjino lista: začnemo s solatnimi in bazilikinimi listi, nato dodamo tofu in ostalo zelenjavo (vsake sestavine dodamo po dva koščka), nato še šopek kalčkov. Na koncu sledita še meta in koriander (vsakega dodamo po nekaj listkov). Rižev list prepognemo najprej na obeh straneh proti notranjosti, da ga zapremo, nato pa še zavijemo do konca v smeri proč od sebe. Zadnji rob lista lahko še rahlo nategnemo, da bo zavitek še trdneje zvit, nato rahlo pritisnemo. Namočen rižev papir se že sam po sebi rahlo lepi, lahko si pa pomagamo tudi z nekaj vode. Zavitke polagamo na pladenj tako, da je zvit rob spodaj.