Veganski Vietnamski Zavitki z Arašidovo Omako


RECEPT: veganski vietnamski zavitki z arašidovo satay omako
Vietnamski sveži riževi zavitki so osvežujoča in manj kalorična različica že znanih ocvrtih spomladanskih zavitkov. Polno sveže zelenjave in okusna arašidova omaka bodo prijetno popestrili vaš vsakadnji jedilnik. Pa še zabavni so za ustvarjanje :).
Mi smo pripravili vegansko različico z mariniranim tofujem. Mislili smo tudi na vse vas, ki se izogibate glutenu, zato smo za mariniranje tofuja uporabili tamari (brezglutensko sojino omako). Če pa bi vseeno nekaj bolj konkretnega, lahko namesto tofuja uporabite rakce, celo na tanke trakove narezanega piščanca. Možnosti je veliko in v tem je čar teh zvitkov. 
 
Za 4 osebe
 
POTREBUJEMO:
 
Mariniran tofu:
  • pol paketa tofuja (okrog 100g)
  • kos sesekljanega ingverja, cca. 0,5 cm
  • 15 ml žlica sojine omake tamari GTC ali Kikkoman.
Zavitki:
  • 12 kosov riževih listov
  • 12 opranih in ločenih solatnih listov po izbiri (zelena solata, špinača, ...)
  • 1 srednje velik korenček, narezan na tanke trakove dolžine 5cm (nasvet: ko ga narežemo, ga do uporabe pustimo stati v osoljeni hladni vodi, da se ne zvije)
  • 1 manjša olupljena kumara, narezana na tanke trakove z dolžino 5cm
  • 1 srednja rdeča paprika, narezana na tanke trakove z dolžino 5 cm
  • 2 manjši šalotki, na drobno nasekljani
  • 200g kalčkov mungo fižola
  • 1 šopek svežega koriandra (mi ga vedno uspemo dobiti na lokalni tržnici)
  • 1 šopek sveže mete
  • 24 večjih listov sveže bazilike
  • opcijsko: 2 pesti predhodno namočenih riževih vermicelli rezancev
Arašidova dip omaka:
 
 
Priprava
 
1. Pripravimo izbrano arašidovo omako po navodilih proizvajalca. Omako ohladimo, pokrijemo in postavimo v hladilnik.
 
2. Mariniramo tofu: V posodici za marinado zmešamo tamari in ingver, tofu pa narežemo na 0.5cm debele, okrog 5cm dolge trakove in dobro premešamo z marinado. Položimo v hladilnik in pustimo, da se marinira vsaj 1 uro.
 
3. Pripravimo si vse sestavine za nadevanje zavitkov: zelišča, kalčke, tofu in zelenjavo. Riževe liste pripravimo tako, da jih vzamemo iz embalaže, nekaj sekund spiramo pod toplo vodo, nato pa še namakamo v topli vodi približno 1 minuto. Najbolje je, da nekaj tople vode vlijemo v plitek krožnik in liste sproti namakamo, ko zvijamo. Priročno je tudi, da si napravimo dva taka krožnika in ju izmenično uporabljamo, da zvijanje hitreje poteka.
 
4. Zvijanje zavitkov: Za podlago si vzamemo večjo rezalno desko ali čisti kuhinjski pult. Zmehčan rižev list položimo na desko. Nadev polagamo na spodnjo tretjino lista: začnemo s solatnimi in bazilikinimi listi, nato dodamo tofu in ostalo zelenjavo (vsake sestavine dodamo po dva koščka), nato še šopek kalčkov. Na koncu sledita še meta in koriander (vsakega dodamo po nekaj listkov). Rižev list prepognemo najprej na obeh straneh proti notranjosti, da ga zapremo, nato pa še zavijemo do konca v smeri proč od sebe. Zadnji rob lista lahko še rahlo nategnemo, da bo zavitek še trdneje zvit, nato rahlo pritisnemo. Namočen rižev papir se že sam po sebi rahlo lepi, lahko si pa pomagamo tudi z nekaj vode. Zavitke polagamo na pladenj tako, da je zvit rob spodaj.
 
Če ste bolj vizualni tip, si lahko ogledate TA VIDEO, teti gre kar v redu od rok :).