Čarmagaz Kari s Pita Kruhom


Ta recept predstavlja vegetarijansko verzijo popularne kraljeve jedi safed maas, ki jo pripravljajo v Rajastanu. Je tudi lažja in bolj zdrava priredba, saj ne uporablja "težkih" sestavin, kot so kondenzirano mleko, smetana in podobno.

za 3 osebe

Sestavine

  • 20-25 narezanih opranih šampinjonov
  • pol skodelice jogurta
  • 1 velika čebula
  • 1/2 žlice ingverjeve paste
  • 1/2 žlice na drobno nasekljanega česna
  • 2 žlici olja
  • sol po okusu
  • skodelica tople vode
  • manjša pest listov svežega koriandra (za dekoracijo)

Omaka:

  • 2 žlici Charmagaz mešanice semen (ali meloninih semen)
  • 1 žlica makovih semen
  • 5-6 indijskih oreščkov
  • 4 suhi rdeči čiliji (po želji lahko zmanjšamo količino ali popolnoma izpustimo)
  • 1 manjša cimetova palčka
  • 1 manjši lovorjev list
  • 3-4 zrna črnega popra
  • 2 cela klinčka
  • pol žličke kurkume

Pita kruhki:

  • 3 skodelice polnozrnate moke
  • 3 skodelice tople vode
  • 1 žlica olja
  • 2 žlici suhega kvasa
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica soli

 

Priprava

Charmagaz Kari:

1. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.

2. Toplo vodo nalijemo v skledo ter dodamo charmagaz semena, indijske oreščke, makova semena ter čilije. Namakamo 30 minut.

3. Namakane sestavine skupaj z vodo zmeljemo v mešalniku v fino pasto ter prelijemo v skledo. Dodamo jogurt in dobro premešamo.

4. V voku ali ponvi segrejemo olje, dodamo lovor, cimet, poper in klinčke ter pražimo nekaj sekund, da zadiši.

5. V ponev nato dodamo še čebulo, ingverjevo-česnovo pasto in kurkumo ter kuhamo 4-5 minut na nizkem ognju. Dodamo še gobe in kuhamo, da se zmehčajo.

6. Vlijemo jogurt s pasto in kuhamo 2-3 minute. Po okusu dodamo sol in sladkor ter odstavimo.

7. Okrasimo s sesekljanimi listi svežega koriandra.

Pita Kruhki:

Pita kruhki, pečeni v pečici, so bolj rahli, dobijo pa tudi lepšo rjavkasto zapečeno barvo, kakor tisti pečeni v ponvi na štedilniku.

1. V večji skledi zmešamo moko, polovico kvasa in sol ter dobro premešamo. Na sredi napravimo manjšo jamico in vanjo dodamo ostanek kvasa, med, olje ter toplo vodo. Nežno premešamo s kuhalnico, da se sestavine razporedijo in da dobimo mehko testo. Položimo ga na pomokano površino (čist kuhinjski pult ali večjo desko) ter nežno mesimo 4-5 minut.

2. Testo položimo v drugo skledo, ki jo predhodno rahlo namastimo z oljem, pokrijemo z vlažno krpo ter posodo položimo na toplo mesto, da vzhaja približno 1 uro.

3. Testo vzamemo iz sklede in ponovno mesimo nekaj minut.

4. Testo natrgamo na manjše porcije in oblikujemo žogice premera3-4 cm.

5. Žogice sploščimo na pomokani površini in napravimo tanke kroge (chapatije).

6. Kroge testa namestimo na namaščen pekač ter med segrevanjem pečice na 230°C pustimo, da še malo vzhajajo. Pečemo 5-8 minut, da dobijo rjavkaste madeže in se rahlo napihnejo.

7. Pita kruhke vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladijo. Po želji jih lahko namažemo z nekaj navadnega ali ghee masla.

8. Kruhke vzdolžno prerežemo, da nastane žepek, ki ga napolnemo s Charmagaz karijem. Kruhke nato zapremo in postrežemo.

 

* Nasveti

1. Odlična popestritev arome karija je lahko tudi žlica listov grškega sena (qasuri methi).

2. Ko v ponev dodamo pasto iz semen, ne kuhamo predolgo, saj lahko dobimo bolj grenek okus jedi.

3. Namesto ali poleg gob lahko dodamo tudi drugo zelenjavo ali pa napravimo mesno različico.

4. Namesto pita kruhkov lahko Charmagaz kari postrežemo ob rižu (basmati, jasminov).

5. Charmagaz kari lahko postrežemo tudi v skledah, poleg katerih položimo nekaj pita kruhkov.

6. Omako lahko hranimo v hladilniku še 2-3 dni, zaradi česar je odlična ideja za zabave, ko bi radi pripravili jedi vnaprej.