Indijski Polpetki Kadi Pakoras


Kadhi velja za eno najbolje priljubljenih jedi v zahodni in severozahodni Indiji ter v Pakistanu. Navkljub enostavni in hitri pripravi ter odličnemu okusu, je jed v indijskih restavracijah le redko na jedilnem listu in zaradi tega tudi precej manj poznana.

Poleg jogurta in začimb, ki poskrbijo za orientalski pridih jedi, je njena glavna sestavina čičerikina moka (besan v hindujščini). Slednja je ključna tudi za pakore, zelenjavne ocvrtke, ki jih ponavadi postrežejo v kadhiju. Kadi pakoras je torej zares prava čarovnija iz čičerikine moke!

 

Za 3 osebe

Sestavine za pakore

  • 100 g čičerikine moke
  • 125ml vode
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1/2 rdečega čilija
  • 2 stroka česna
  • 1/2 čajne žličke mlete sladke paprike
  • 1/2 čajne žličke mletega koriandra
  • sol
  • olje za cvrtje

Priprava pakor

1. Čebulo in čili na grobo nasekljamo ter skupaj z začimbami (sladko papriko, koriandrom in naribanim česnom) dodamo k čičerikini moki.

2. Zalijemo z vodo in vse skupaj dobro premešamo, da se znebimo morebitnih grudic moke. Solimo po občutku (približno 1/2 čajne žličke).

3. V segreto olje, ki naj sega 2-3 cm visoko, predenemo za jedilno žlico velike kupčke pripravljene zmesi. Pakore na obeh straneh zlato-rumeno zapečemo.

 

Sestavine za khadi

  • 230 g navadnega tekočega jogurta
  • 80 g čičerikine moke
  • 1 paradižnik
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1/2 rdečega čilija
  • 3-4 stroke česna
  • 2 žlici prečiščenega masla (ghee)
  • 1,5 l vode
  • 4-5 karijevih lističev
  • 1/2 čajne žličke semen kumine
  • 1/2 čajne žličke kurkume
  • 1/4 čajne žličke grškega sena (fenugreek)
  • ščepec asafetide (hing)
  • sol

Priprava kadhija

1. V skledi temeljito zmešamo čičerikino moko in jogurt, nato pa prilijemo še polovico vode (750ml).

2. Paradižnik narežemo na manjše kocke, čebulo, čili in česen pa na drobno nasekljamo.

3. V večji posodi segrejemo ghee, dodamo začimbe (kumino, karijeve lističe, grško seno in asefetido), čebulo, čili in česen, ter vse skupaj pražimo nekaj minut.

4. Nato dodamo še paradižnik in kurkumo ter zalijemo s pripravljeno mešanico moke, jogurta in vode. Ko se po nekaj minutah omaka začne gostiti, prilijemo še preostanek vode in solimo po okusu. Na zmernem ognju ob rednem mešanju kadhi kuhamo še 20-30 minut.

5. Nekje na polovici kuhanja v omako dodamo pakore. Če se kadhi preveč zgosti, ga razredčimo z nekaj dodatne vode.

6. Kadi pakoras postrežemo s čvrstim rjavim basmati rižem in hrustljavimi papadomi.