Indijske Začinjene Palačinke Mungo Masala Dosa


 

Sestavine za nadev

  • 300 g krompirja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 zeleni čili
  • 2 stroka česna
  • 20 g ingverja
  • sok 1/2 limete
  • 5-10 karijevih listov (opcijsko)
  • 1 čajna žlička gorčičnih semen
  • 1 čajna žlička semen kumine
  • 1 čajna žlička mlete kurkume
  • 1 čajna žlička mletih semen koriandra
  • 30 g indijskih oreščkov
  • 3-4 žlice olja

Priprava nadeva

1. V ponvi na zmernem ognju segrejemo olje, dodamo gorčična semena, semena kumine, kurkumo in karijeve liste ter vse skupaj na hitro popražimo (največ 1 minuto).

2. K začimbam dodamo na trakove narezano čebulo, nariban ingver in česen, sesekljan zelen čili in koriander. Pražimo toliko časa, da čebula rahlo ovene, nato pa dodamo zdrobljene indijske oreščke in kocke krompirja, ki smo jih pred tem skuhali. Pražimo nadaljnih 5 minut.

3. Na koncu nadev pokapamo z limetinim sokom ter solimo po okusu. Lahko ga obogatimo tudi s svežim koriandrom.

 

Sestavine za palačinke

  • 200g mung dala
  • 1 zeleni čili
  • 10 g ingverja
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • sol
Priprava palačink
 
1. Mung dal prelijemo z vodo in pustimo namočenega preko noči. Ker se količina namočenega mung dala poveča do 3x, naj voda na začetku sega vsaj 3-4 cm čezenj.
 
2. Mung dal nato odcedimo in pretresemo v blenderju. Dodamo čili, ki smo mu odstranili semena, nariban ingver in 150 ml vode, v kateri se je namakal mung dal. Miksamo toliko časa, da je zmes popolnoma gladka (med prsti ne smemo čutiti več drobcev mungo dala). Če se nam zdi, da je zmes pregosta, dodamo še nekaj vode. Zmes prelijemo v skledo, dodamo sol in kumino ter vse skupaj dobro premešamo.
 
3. Na sredino segrete ponve zlijemo polovico zajemalke zmesi iz mung dala, potem pa jo s pomočjo žlice ali kuhalnice s krožnimi gibi razporedimo po ponvi kar se da na tanko.
 
4. Po površini in okoli palačinke pokapamo nekaj olja ter jo, ko le-ta na eni strani zlato porumeni, obrnemo.
 
5. Pečemo jo še 1-2 minuti, nato ponovno obrnemo, po sredini naložimo nadev in zvijemo.
 
6. Masalo doso postrežemo s svežim korinadrom, poleg pa se odlično poda kokosova omaka (chutney oz. čatni).