Indijski Mladi Sir v Gosti Špinačni Omaki (Palak Paneer)


Zapeljiva kombinacija mehkega indijskega sira paneer v gosti špinačni omaki z indijskimi začimbami je odlična priloga kuhanemu rižu ali indijskemu kruhu (naan, chapati, ...).

Za 4 osebe:

Sestavine

Palak pire:

  • 250 g sveže špinače
  • 1-2 sesekljana zelena čilija
  • 2 sesekljana česnova stroka
  • 1,5 cm dolg kos sesekljanega ingverja

Palak omaka:

  • 1 srednje velika, drobno sesekljana čebula
  • 1 drobno sesekljan paradižnik
  • 4 drobno sesekljani česnovi stroki
  • pol žličke celega kumina
  • pol žličke kurkume
  • pol žličke mletega čilija
  • ščepec asafetide
  • pol žličke garam masale
  • 1 lovorov list
  • 250 g sira paneer (ali tofuja ali rikote)
  • 1 žlica smetane za kuhanje
  • 2 žlici ghee masla
  • 1 žlička listov grškega sena
  • sol po okusu
Za dekoracijo:
 
  • rezine svežega paradižnika
  • sveži koriander
  • limonin sok po okusu
 
Priprava
 
Palak pire:
 
1. Špinačo operemo pod tekočo vodo in odstranimo morebitna trša stebla.
 
2. V ponvi zavremo 3 skodelice vode, dodamo ščepec soli, premešamo in odstavimo, nato dodamo špinačo. Ponev pokrijemo in pustimo, da se špinača mehča 2-3 minute.
 
3. Špinačo odcedimo ter jo takoj denemo v posodo z ledeno mrzlo vodo za nekaj minut (tako ohranimo živo zeleno barvo).
 
4. Špinačo odcedimo in jo spasiramo v mešalniku skupaj z ingverjem, česnom in čiliji, da dobimo gladek pire.
 
 
Palak omaka:
 
1. V ponvi segrejemo ghee ter na hitro popražimo kumin.
 
2. Dodamo lovor, nato čebulo ter pražimo, da le-ta pozlati.
 
3. Dodamo česen, da rahlo zadiši, nato pa še paradižnik in pražimo, da se zmehča.
 
4. Ko opazimo maščobo na robu ponve, dodamo kurkumo, čili in asafoetido ter dobro premešamo.
 
5. Nato dodamo špinačni pire in spet temeljito premešamo.
 
6. Dolijemo približno pol skodelice vode, premešamo ter lahno vremo 6-7 minut, da se špinača skuha in omaka zgosti.
 
7. Solimo ter vmešamo garam masalo, nato pa še sir (ali tofu).
 
8. Spet premešamo ter vremo na nizkem ognju, da se sir zmehča in postane sočen (okrog 1-2 minuti).
 
9. Vmešamo smetano za kuhanje, da se enakomerno porazdeli in odstavimo z ognja.
 
10. Razdelimo na krožnike in okrasimo z narezanim paradižnikom, nasekljanim svežim koriandrom ter stiskom limoninega soka. Postrežemo ob rotijih, naan kruhu ali rižu, praženemu na semenih kumina.