Dal je enostavna indijska jed iz začinjenih stročnic (fižol, leča, grah). Ker vsebuje veliko beljakovin in vlaknin je zelo hranljiva. Ta recept vsebuje lečo imenovano toor dal (slo: golobji grah), lahko pa uporabimo tudi druge vrste leče, kot na primer urid dal, fižol mungo, fižol black eye... To izjemno slastno jed lahko postrežemo samostojno, odlično pa se prileže k basmati rižu. Sveži koriander in paradižnik jo zelo osvežita. Zaradi naštetih lastnosti je primerna tako za poletni, kot zimski čas.
Za 4-5 obrokov
Sestavine
- 250 g leče toor dal (golobji grah), oprane in odcejene
- 1 čajna žlička kurkume
- 1 liter (4 skodelice) vode
- 6 strokov česna
- 1 cm kos ingverja
- sol
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 žlici kumina
- 2-3 posušene čilije*
- 8-10 karijevih listov
- 1-2 čajni žlički čilija v prahu*
- Ščepec asafetide v prahu
- 200 g sesekljanih paradižnikov
- sveži koriander
Če vam pekoča hrana ne odgovarja, pekoče čilije izpustite.
Priprava
1. Golobji grah, kurkumo in vodo postavimo v primerno veliko ponev in kuhamo 45-60 minut oziroma dokler se grah, ko ga pritisnete s palcem in kazalcem, ne zmehča.
2. Medtem s tolkačem in možnarjem zmeljemo česen, ingver in dober ščepec soli, da dobimo pasto.
3. Olje segrejemo v majhni ponvi na nizkem ognju. Dodamo kumin, posušene čilije, karijeve liste, čili v prahu, asafetido in ingverjevo-česnovo pasto, ter cvremo, dokler ne zadiši. Vmešamo v golobji grah.
4. Dodamo sesekljan paradižnik in kuhamo še 10 minut. Solimo po okusu in okrasimo z listi koriandra.
5. Postrežemo in planemo na jed!