Vegetarijanska Indijska Jed iz Leče (Toor Dal Tadka)


Dal je enostavna indijska jed iz začinjenih stročnic (fižol, leča, grah). Ker vsebuje veliko beljakovin in vlaknin je zelo hranljiva. Ta recept vsebuje lečo imenovano toor dal (slo: golobji grah), lahko pa uporabimo tudi druge vrste leče, kot na primer urid dal, fižol mungo, fižol black eye... To izjemno slastno jed lahko postrežemo samostojno, odlično pa se prileže k basmati rižu. Sveži koriander in paradižnik jo zelo osvežita. Zaradi naštetih lastnosti je primerna tako za poletni, kot zimski čas.

Za 4-5 obrokov

Sestavine

  • 250 g leče toor dal (golobji grah), oprane in odcejene
  • 1 čajna žlička kurkume
  • 1 liter (4 skodelice) vode
  • 6 strokov česna
  • 1 cm kos ingverja
  • sol
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 2 žlici kumina
  • 2-3 posušene čilije*
  • 8-10 karijevih listov
  • 1-2 čajni žlički čilija v prahu*
  • Ščepec asafetide v prahu
  • 200 g sesekljanih paradižnikov
  • sveži koriander
Če vam pekoča hrana ne odgovarja, pekoče čilije izpustite.
 
 
Priprava
 
1. Golobji grah, kurkumo in vodo postavimo v primerno veliko ponev in kuhamo 45-60 minut oziroma dokler se grah, ko ga pritisnete s palcem in kazalcem, ne zmehča.
 
2. Medtem s tolkačem in možnarjem zmeljemo česen, ingver in dober ščepec soli, da dobimo pasto.
 
3. Olje segrejemo v majhni ponvi na nizkem ognju. Dodamo kumin, posušene čilije, karijeve liste, čili v prahu, asafetido in ingverjevo-česnovo pasto, ter cvremo, dokler ne zadiši. Vmešamo v golobji grah.
 
4. Dodamo sesekljan paradižnik in kuhamo še 10 minut. Solimo po okusu in okrasimo z listi koriandra.
 
5. Postrežemo in planemo na jed!