Enostavni Suši


Sestavine
 
  • riž za suši 450 g
  • rižev kis ali suši su 60 ml
  • sol 10 g (sushi su že vsebuje)
  • sladkor 30 g (sushi su ga že vsebuje)
  • avokado
  • 2 srednje veliki kumari
  • korenje
  • podloga za zvijanje sušija
  • pražene nori alge
  • japonski vasabi hren (v pasti ali v prahu)
  • sojina omaka

Priprava

1. Riž speremo z dvema vodama. Ko ga spiramo s tretjo, ga z roko še narahlo gnetemo. Nato ga namočimo za 15min, pri čemer naj bo voda za dva palca višje od riža. Riž nato odcedimo in ga pustimo stati še dodatnih 15 min.

2. Dodamo 3 skodelice vode (450 ml), pokrijemo s pokrovko in zavremo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, odstranimo pokrovko in pustimo kuhati še približno 6 minut (oziroma dokler odvečna voda ne izpari). Riž odstavimo in pustimo stati še 5 minut.

3. V manjši posodi segrejemo kis, sladkor in sol le toliko, da se trdni sestavini raztopita (nikakor ne do vretja!). Riž razporedimo po pekaču (ali drugi primerni ravni površini), ga zalijemo s pripravljeno mešanico in nežno obračamo, da se tekočina dobro razporedi.

4. Ko se riž hladi, se lotimo priprave zelenjave, ki jo narežemo na tanke trakove.

5. Zvijamo suši: na podlago položimo nori, si navlažimo roke in po noriju razporedimo riž (približno 150 g na list norija). Pazimo, da je razporejen enakomerno, da bo zvijanje lažje. Na riž položimo pripravljeno zelenjavo in ga zarolamo (v pomoč nam je lahko spodnji prikaz):