Riževi Cmočki Mochi z Okusom Matche in Vanilijevim Sladoledom


Tale je za vse, ki nimate možnosti se zapeljat v katero od naših postojank v Ljubljani, kjer v naših zmrzovalnikih hladimo lepo zbirko mochi sladoledov, a si želite poskusit kaj je fora tega famoznega japonskega posladka.

Pač, totalno je huda stvar pa tako enostavna za pripravit, da jo boste vzljubili!

TEHNIKA PRIPRAVE:

Na internetu smo se srečali z različnimi tehnikami, od priprave v mikrovalovni pečici do tiste v ponvi. Mi smo izbrali tradiciji najbližjo tehniko, s katero smo testo skuhali na pari in rezultat je bil fantastičen! Za to potrebujete le dovolj globoko posodo s pokrovom in pa kovinski podstavek, ki paše vanjo. Najprej smo sicer poskusili s ponvico, vendar rezultat ni bil zadovoljiv.

Kaj takega bo čisto ok:

Špena BBQ / Valhal 20LS - Podstavek za posodo in ponve

OKUSI IN KOMBINACIJE:

Kombinacij okusov je kolikor je želja. Mi smo mochi testo pripravili z matcho, ker je ravno bila pri roki. Testo obarva lepo zeleno in da tisti kul okus po zelenem čaju. Sladoled smo izbrali nevtralen - vanilijo, vendar tisto z zmanjšano vsebnostjo sladkorja, saj smo želeli dobiti lahko poletno kombinacijo. 

Seveda vi lahko okus in barvo prilagodite z izbiro poljubnega sladoleda in pa z nekaj kapljicami barvila za hrano.

ZA 16 MOCHIJEV POTREBUJEMO:

- 16 kepic vanilijevega sladoleda z zmanjšano vsebnostjo sladkorja

- 100 g moke lepljivega riža

- 50 g sladkorja

- 160 ml vroče vode

- 1 čajna žlička matcha zelenega čaja

- cca. 50 g tapiokinega ali koruznega škroba

- ščepec sladkorja

- papirnate košarice

- pekač za muffine (kamor spravimo mochije in jih postavimo v zmrzovalnik)

- folijo za živila

 

PRIPRAVA:

1. Iz plastične "keeping fresh" folije odrežemo 16 kvadratov velikosti 15x15 cm. S pomočjo jušne žlice ali zajemalke za sladoled zajamemo sladoled in ga položimo na sredino kvadrata. Vse 4 kote združimo in oblikujemo kroglico tako, da jih zavrtimo. Vsako kroglico posebej umestimo v model za muffine in damo v zmrzovalnik za 2h.

2. Moko, sladkor, matcho in sol združimo v srednje veliki skledi (najbolje če je iz ognjevarnega stekla) in dobro premešamo. Dodamo vodo in mešamo dokler ne dobimo homogene zmesi. Pokrijemo z gazo ali manjšo krpo. Krpa bo vpila odvečno vlago med procesom kuhanja na pari in preprečila, da voda kaplja na testo.

3. Pripravimo globljo posodo na dno katere postavimo kovinski podstavek. Natočimo vodo toliko, da ne presega višine podstavka. Zavremo.

4. Zmanjšamo ogenj na min in v posodo postavimo skledo s pripravljenim testom. Pokrijemo in kuhamo 15 minut.

5. Testo vzamemo iz posode in počakamo da se nekoliko ohladi.

6. Na pult enakomerno presejemo tapiokin škrob. Nanj prestavimo testo. Škrob potresemo po testu in ga previdno z rokami raztegujemo v obliki pravokotnika. Nato si pomagamo z valjarjem, da dobimo čimbolj enakomerno testo. Če se lepi za podlago, ga posujemo s škrobom.

7. Razrežemo ga na 16 enakomernih pravokotnikov. Iz zmrzovalnika vzamemo vsako kepico posebej in jo zavijemo v testo tako, da združimo vse 4 kote in jih stisnemo skupaj. Če se ne sprime, si pomagamo z vodo. Mochije položimo v košarice, pokrijemo s folijo in spravimo v zmrzovalnik. Pred serviranjem jih pustimo na sobni temperaturi nekaj minut, da se zmehčajo. Uživamo!

 

DODATNI NASVET:

Tako pripravljeno mochi testo lahko pripravimo tudi z drugačnimi polnili, kot so paste iz sezama ali fižola, s sadjem, smetano idr..

UPORABLJENI IZDELKI:

Windmill Tapioca Starch 400 g | Asianfoodlovers.com  Windmill Glutinious Rice Flour 400 g | Asianfoodlovers.com