Terijaki Piščančja Nabodalca


S toplimi poletnimi dnevi se v nas prebudi želja po tem, da čim več dejavnosti preselimo ven, zato je poletje tudi čas potepanj po naravi, kampiranja in piknikovanja.

Dovolite, da vam predstavimo preprost primer kako okus japonske pričarate na domačem ali terenskem žaru, za katerega ne boste rabili veliko sestavin, večino si boste lahko tudi pripravili že vnaprej.

Terijaki spada med tehnike priprave hrane na žaru, pri kateri dobimo sočno meso prelito z umami glazuro iz mirina, sojine omake, sladkornega sirupa, včasih tudi z dodatkom juzuja. Japonci kot mojstri omak, so izpopolnili in zapakirali več različic tovrstne marinade in nam dali možnost, da ta avtentičen japonski okus pričaramo tudi na našem koncu sveta. Slast terijaki mesa, bi z našimi konvencionalnimi okusi lahko opisali kot mešanico belega vina, medu, soli, z dodatkom citrusa.


Potrebujemo

Ražnjiči:

  • 500 g piščančjih beder
  • 1 rdečo in 1 rumeno papriko
  • 1 srednjo rdečo čebulo
  • Teriyaki (Sojina Marinada) MORITA
  • lesena ali kovinska nabodala

Kumare po japonsko:

  • 1 srednjo kumaro
  • 2 žlici mirina
  • 2 žlici riževega kisa
  • 2 žlici svetle sojine omake
  • shichimi japonsko mešanico začimb

Priprava

 


1. Piščančja bedrca narežemo na koščke velikosti približno 2x2 cm, jih postavimo v posodo in prekrijemo z Teriyaki sojino marinado. Pustimo stati na sobni temperaturi vsaj 30 min.

Koščke piščanca lahko mariniramo tudi čez noč v hladilniku. Limonin sok in sojina omaka v marinadi bosta poskrbela za razgradnjo proteinov v piščancu, kar pomeni, da dlje ko ga bomo marinirali, mehkejše bo meso.

2. Operemo papriki, olupimo čebulo in vse narežemo na enako velike koščke, kot smo v prejšnjem koraku narezali piščanca.

3. V enakomernem zaporedju nabadamo zelenjavo in meso na nabodala.

4. Ražnjiče pečemo na električnem žaru približno 20 min, pri tem jih nekajkrat obrnemo. Pečeni so, ko dobijo lepo rjavo barvo.

Če jih pečemo na oglju, pripravimo žar za direktno peko in ga segrejemo na približno 240 stopinj. Kovinska nabodala nam pri pečenju ne bodo povzročala težav, lesena pa se znajo zažgati. V izogib temu jih za 20 min pred nabadanjem sestavin namočimo v hladni vodi.

Kumare po japonsko

1. Kumare olupimo, podolgem narežemo na četrtine in te nato še na manjše koščke.

2. V manjši do srednji posodi zmešamo mirin, rižev kis, sojino omako, shichimi in sol ter dodamo kumare. Dobro premešamo.

3. Kumare mariniramo vsaj pol ure in jih vsake toliko premešamo. Naj vas slanost marinade v začetku ne preseneti, saj se bo izničila, ko marinada prodre v kumare.

V primeru, da želimo kumare nesti s seboj na piknik, lahko marinado pripravimo doma, da ne nosimo steklenic s seboj in kumare mariniramo, medtem ko veselo nabadamo ražnjiče.