Kitajska Novoletna Torta Nian Gao


Sestavine

  • 250 ml vode (200 ml za moko, 50 ml za sirup)
  • 300 g temnega rjavega sladkorja
  • 300 g moka iz lepljivega riža (250 g za moko, 50 g za sirup)
  • 1 žlico olja
  • dekoracija: narezani mandlji, žižole (kitajski datlji), rozine, suho sadje
  • lonec za kuhanje na pari ali navaden lonec, v katerega postavimo pločevinast krožnik za pito in ga prekrijemo s pokrovko ovito v kuhinjsko krpo
 
Priprava
 
1. V veliko skledo vsipamo moko iz lepljivega riža. Dodamo 250 g sladkorja, olje in 200 ml vode. Mešamo, dokler se sladkor dobro ne razstopi.
 
2. V manjšo ponev dodamo 50 g sladkorja in 50 ml vode. Kuhamo na majhnem ognju, dokler ne dobimo zlato rumenega in gladkega sirupa. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi..
 
3. Mešanici dodamo sirup in dobro premešamo.
 
4. Zmes vlijemo v nizek pločevinast krožnik za pito (mi smo uporabili 18 cm srednje velik krožnik, a lahko tudi večjega, saj je zmesi dovolj).
 
5. Pripravimo posodo za kuhanje na pari (kot je opisano zgoraj in prikazano na slikah spodaj). V ponev vlijemo ravno prav vode, da ne bo presegla roba krožnika v katerem je zmes in zavremo. Na močnem ognju vstavimo krožnik v ponev. Pazimo, da med kuhanjem vodna gladina ne preseže roba krožnika v katerem je zmes.
 
6. Po eni uri zmanjšamo ogenj in kuhamo na pari 4 ure.
 
*Med kuhanjem smo ves čas pozorni, da se voda ne prelivva preko roba krožnika v zmes in, da je v ponvi vedno dovolj vode. Preverjamo na približno 15 minut.