Dušeni Pujsek z Rižem po Tajvansko (Lu Rou Fan)


Navdih za to slastno jed smo dobili minulo nedeljo, ko so z neba padale težke kaplje, z njimi pa temperature in je našim trebuščkom zapasalo nekaj bolj konkretnega. Po sili okoliščin smo bili primorani ostati doma, zato smo imeli ogromno časa, ki smo ga izkoristili igrajoč se v kuhinji. Odločili smo se pripraviti dušenega pujska po tajvansko, ki sam po sebi ni zahteven, potrebuje pa vsaj 2 uri časa. Ker je bil rezultat sila zadovoljujoč, smo se pujska odločili deliti z vami.

Potrebujemo

  • 1 kg pujskove potrebušine
  • 4 srednje šalotke, olupljene in narezane
  • 250 ml rastlinskega olja
  • 6 sušenih šitake gob, namočenih po navodilih na embalaži in narezanih na manjše kocke
  • 25 g sladkorja
  • 60 ml svetle sojine omake
  • 30 ml temne sojine omake
  • 60 ml kitajskega vina za kuhanje Shaoxing
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 4 - 5 stroke česna, narezane
  • 2,5 g oz. ¼ žlice belega popra
  • 2 mladi čebuli
  • 10 g oz 1 žlica začimbe five spice

Postopek

  1. Narežemo pujskovo potrebušino na 2 do 3 cm kose.
  2. Segrejemo 230 ml olja v voku ali kozici, dodamo šalotko in cvremo do zlatega. Vseskozi mešamo in smo pozorni na ogenj, še zlasti proti koncu, saj nočemo, da se prežge in s tem zagreni.
  3. Odcedimo in preložimo na papirnato brisačko, da se ohladi. Ohlajena bo šalotka postala hrustljava.
  4. V 20 ml olja nato popečemo pujska, da poprime rahlo rjavo barvo in začne spuščati maščobo. Če spusti preveč vode, pojačamo ogenj, da le-ta izpari.
  5. Pujska prestavimo v večjo posodo, dodamo vino šaošing, svetlo in temno sojino omako, narezan česen, začimbno mešanico five spice, beli poper, mlado čebulo, šitake in vodo, v katero so bile namočene.
  6. V posodo dolijemo toliko vode, da prekrije vse sestavine za 2 do 3 cm. Zavremo in pustimo vreti 15 minut na najmanjšem ognju.
  7. Posodo po 15 min pokrijemo in na lahnem ognju vremo 1 uro. Vmes večkrat premešamo.
  8. Proti koncu ogenj pojačamo, da odvečna voda izpari, saj ne želimo jesti riževo čorbico, ampak riževo jed z gosto viskozno omakico.
  9. Ko dosežemo tisto pravo gostoto, za nekaj minut v lonec vržemo še trdo kuhana jajca in ocvrto šalotko. Fino premešamo in kuhamo približno 5 min.

Postrežemo s kratkozrnatim rižem in okrasimo s črnim sezamom.

Pripravljate svinjsko hudo zabavo?

Potem vam priporočamo, da dušenega pujska postrežete v gua bao žemljicah! Več o gua bao si preberite v sosednjem prispevku -->