
Navdih za to slastno jed smo dobili minulo nedeljo, ko so z neba padale težke kaplje, z njimi pa temperature in je našim trebuščkom zapasalo nekaj bolj konkretnega. Po sili okoliščin smo bili primorani ostati doma, zato smo imeli ogromno časa, ki smo ga izkoristili igrajoč se v kuhinji. Odločili smo se pripraviti dušenega pujska po tajvansko, ki sam po sebi ni zahteven, potrebuje pa vsaj 2 uri časa. Ker je bil rezultat sila zadovoljujoč, smo se pujska odločili deliti z vami.
Potrebujemo
- 1 kg pujskove potrebušine
- 4 srednje šalotke, olupljene in narezane
- 250 ml rastlinskega olja
- 6 sušenih šitake gob, namočenih po navodilih na embalaži in narezanih na manjše kocke
- 25 g sladkorja
- 60 ml svetle sojine omake
- 30 ml temne sojine omake
- 60 ml kitajskega vina za kuhanje Shaoxing
- 4 trdo kuhana jajca
- 4 - 5 stroke česna, narezane
- 2,5 g oz. ¼ žlice belega popra
- 2 mladi čebuli
- 10 g oz 1 žlica začimbe five spice
Postopek
- Narežemo pujskovo potrebušino na 2 do 3 cm kose.
- Segrejemo 230 ml olja v voku ali kozici, dodamo šalotko in cvremo do zlatega. Vseskozi mešamo in smo pozorni na ogenj, še zlasti proti koncu, saj nočemo, da se prežge in s tem zagreni.
- Odcedimo in preložimo na papirnato brisačko, da se ohladi. Ohlajena bo šalotka postala hrustljava.
- V 20 ml olja nato popečemo pujska, da poprime rahlo rjavo barvo in začne spuščati maščobo. Če spusti preveč vode, pojačamo ogenj, da le-ta izpari.
- Pujska prestavimo v večjo posodo, dodamo vino šaošing, svetlo in temno sojino omako, narezan česen, začimbno mešanico five spice, beli poper, mlado čebulo, šitake in vodo, v katero so bile namočene.
- V posodo dolijemo toliko vode, da prekrije vse sestavine za 2 do 3 cm. Zavremo in pustimo vreti 15 minut na najmanjšem ognju.
- Posodo po 15 min pokrijemo in na lahnem ognju vremo 1 uro. Vmes večkrat premešamo.
- Proti koncu ogenj pojačamo, da odvečna voda izpari, saj ne želimo jesti riževo čorbico, ampak riževo jed z gosto viskozno omakico.
- Ko dosežemo tisto pravo gostoto, za nekaj minut v lonec vržemo še trdo kuhana jajca in ocvrto šalotko. Fino premešamo in kuhamo približno 5 min.
Postrežemo s kratkozrnatim rižem in okrasimo s črnim sezamom.
Pripravljate svinjsko hudo zabavo?
Potem vam priporočamo, da dušenega pujska postrežete v gua bao žemljicah! Več o gua bao si preberite v sosednjem prispevku -->