Sečuanska Solatka


Izvrstna mešanica udarnih okusov bo popestrila prav vsak žar, saj se ta solatka kot dodatek odlično prilega prav tovrstnim jedem, zlasti piščancu.

Mi smo si zanjo izbrali mešanico različne zeljenjave, jo blanširali in na koncu marinirali v prelivu, v katerem kraljuje sečuanski poper.

Potrebujemo

  • 1 mali koromač
  • 150 g rezanega mladega zelja
  • 1 korenček
  • 1 bučko
  • pest zelenega graha
  • paket kalčkov mungo fižola
  • pol rumene in pol rdeče paprike
  • 1 večji krompir

Za preliv

  • 2 sesekljana stroka česna
  • pol mlade čebule
  • 1 žlica sesekljanega koriandra
  • 1-2 žlici čilijevega olja
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 3 žlice svetle sojine omake
  • 2,5 žlici riževega kisa
  • 1 žličko olja sečuanskega popra
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • pol žličke soli

Zelenjavo narežemo na tanke trakove (krompir s pomočjo lupilnika na tanke rezine), nato vse skupaj blanširamo v slanem kropu v sledečem vrstnem redu: krompir, zeleni grah, koromač, paprika, bučke, kalčki in zelje.

Krop mora biti slan, saj s tem preprečimo uhajanje hranilnih snovi iz zelenjave. Čas blanširanja: od 5 min za krompir do 1 min za zelje. Kalčke blanširamo 30 sekund kar v kovinskem cedilu. Želimo namreč dobiti teksturo fermentirane zelenjave, le da to v našem primeru ni, saj želimo obdržati njen poln okus.
Iz kropa zelenjavo s pomočjo penovke takoj prestavimo v ledeno vodo, da prekinemo proces kuhanja.

Okej, zelenjava je ready, sedaj pa preliv. Rastlinsko olje segrejemo do vrelišča in ga v posodici dodamo česnu in mladi čebuli. Zadeva mora zacvrčati. V drugi posodici zmešamo ostale sestavine, nato vsebino obeh združimo. Poskusimo in po svojem okusu še dodamo katero od sestavin, če potrebno, seveda.

Preliv dodamo zelenjavi, vse skupaj zmešamo in pustimo stati vsaj 10 min.