
Vontoni so vrsta žlikrofov, pogosta v različnih kitajskih kuhinjah, ki nekoliko spominjajo na italijanske raviole.
Sestavine
- 200 g narezane svinjine brez kosti
- 200 g srednje velikih očiščenih in razžiljenih kozic
- 3 vodni kostanji (lahko tudi izpustite)
- košček nasekljanega svežega ingverja ali žlica ingverjeve paste
- 1 žlica ostrigine omake
- 1 žlica riževega vina ali riževega kisa
- 2 žlički sojine omake
- 1 žlička sladkorja
- nekaj kapljic sezamovega olja
- beli poper po okusu
- testo za žlikrofe, po potrebi
Priprava
1. Pripravimo nadev: vse sestavine razen testa zmešamo v večji skledi.
2. Zvijamo vontone: Na desko položimo list testa (ostale pokrijemo z vlažno krpo, da se ne posušijo). Robove lista omočimo z vodo in na sredino previdno položimo žlico nadeva. Če so listi okrogli, prepognemo na polovico, če so kvadratni, pa po diagonali. Robove stisnemo z vilicami.
Druga metoda zvijanja pa poteka tako, da vse robove zvijemo navzgor in stisnemo na vrhu. Nastane oblika, podobna mošnjičku za drobiž :)
4. Skuhamo jih lahko kar v juhi ali posebej (5-8 minut), pri čemer pazimo, da imajo v vodi dovolj prostora. Lahko jih tudi ocvremo v ponvi, 2-3 minute z občasnim obračanjem, da rahlo porjavijo.
* Vontone lahko pripravimo vnaprej in jih zamrznemo pred kuhanjem ali cvrenjem.
* Ocvrte lahko namesto v juhi postrežemo v skledi ob najljubši dip omaki.