Vonton Žlikrofi


Vontoni so vrsta žlikrofov, pogosta v različnih kitajskih kuhinjah, ki nekoliko spominjajo na italijanske raviole.

Sestavine

  • 200 g narezane svinjine brez kosti
  • 200 g srednje velikih očiščenih in razžiljenih kozic
  • 3 vodni kostanji (lahko tudi izpustite)
  • košček nasekljanega svežega ingverja ali žlica ingverjeve paste
  • 1 žlica ostrigine omake
  • 1 žlica riževega vina ali riževega kisa
  • 2 žlički sojine omake
  • 1 žlička sladkorja
  • nekaj kapljic sezamovega olja
  • beli poper po okusu
  • testo za žlikrofe, po potrebi

 

Priprava

1. Pripravimo nadev: vse sestavine razen testa zmešamo v večji skledi.

2. Zvijamo vontone: Na desko položimo list testa (ostale pokrijemo z vlažno krpo, da se ne posušijo). Robove lista omočimo z vodo in na sredino previdno položimo žlico nadeva. Če so listi okrogli, prepognemo na polovico, če so kvadratni, pa po diagonali. Robove stisnemo z vilicami.

Druga metoda zvijanja pa poteka tako, da vse robove zvijemo navzgor in stisnemo na vrhu. Nastane oblika, podobna mošnjičku za drobiž :)

4. Skuhamo jih lahko kar v juhi ali posebej (5-8 minut), pri čemer pazimo, da imajo v vodi dovolj prostora. Lahko jih tudi ocvremo v ponvi, 2-3 minute z občasnim obračanjem, da rahlo porjavijo.

* Vontone lahko pripravimo vnaprej in jih zamrznemo pred kuhanjem ali cvrenjem.

* Ocvrte lahko namesto v juhi postrežemo v skledi ob najljubši dip omaki.