DALGONA - Sladka Igra iz serije Squid Game


Bodimo iskreni, korejska serija SQUID GAME je obsedla svet, tako z zgodbo, aktualnostjo teme, drugačnostjo kot tudi z estetiko. A mi ne bomo razčlenjevali njene poante, niti podajali svoje ocene, obregnili pa se bomo ob eno od iger prikazano v seriji. In sicer ob tisto, v kateri sodelujoči v smrtonosnem turnirju z iglo vročično prebadajo in ližejo piškotu podobno zadevo, ki ji v Koreji pravijo dalgona.

Dalgona je korejska retro slaščica, kot bi pri nas bili npr. indijančki - sam sladkor pa gnili zobje - le da je dalgona nekoliko bolj zabavna, saj ji posebno vrednost dajo preproste slike, ki so z modelčkom vtisnjene vanjo. Otroci so se igrali tako, da so iz dalgone z lizanjem, grizenjem ali rezljanjem z zobotrebcem izdolbli vtisnjeno sliko. Zmagal je tisti, ki mu je v omejenem času uspelo iz dalgone dobiti nepoškodovano sliko. 

Kako najbolje opisati dalgono? Dalgona je preprosta, spužvasta in zato krhka lizika, ki do neke mere  spominja na meringo a to ni, ker ni narejena iz beljaka ampak iz stopljenjega napihnjenga sladkorja. Nad okusom nismo ravno navdušeni, obstaja nešteto boljših slaščic. Je pa igra z zobotrebcem precej zabavna in za take priložnosti bi jo tudi svetovali: ob organiziranih korejsko obarvanih korejskih večerih, z obilico dobre korejske hrane, pijače, glasbe in iger. In zapomnite si, zaradi krhkosti se dalgona obnaša precej nepredvidljivo, zato je zapletenejše slike težje dobiti ven nepoškodovane.


Kako pripraviti dalgono doma?

Mi smo se igrali in tu vam predstavljamo vse trike, ki vam jim morda kje drugje morda ne razkrijejo.

Potrebujemo 8 stvari:

 1. Plinski gorilnik / štedilnik.
 2. Kovinsko zajemalko.
 3. Beli sladkor.
 4. Sodo bikarbono. Pripravimo si jo na krožniček, zajemamo s kavno žličico.
 5. Džezvo ali manjšo kozico, s katero bomo oblikovali dalgono.
 6. Izbrane modelčke za piškote. Priporočamo kovinske.
 7. Krožniček z oljem, na katerem držimo džezvo.
 8. Papir za peko

Nasveti iz prve roke:

 • Zdaj, morda plinski gorilnik ni obvezen, je pa nedvomno lažje na njem nadzirati jakost temperature sladkorja v zajemalki, kot na električni plošči. 
 • Namesto kovinske zajemalke ne morete uporabiti ničesar drugega, morda mini džezvo ali kako res veliko žlico. 
 • Beli sladkor je obvezen! Če nimate belega sladkorja, potem vam se ne splača lotiti dalgone, saj se vsak drugi sladkor zažge, ne glede na to kako pazimo. Govorimo iz lastnih izkušenj. 
 • Pecilni prašek in soda bikarbona nista zamenljiva, saj bo le soda dosegla, da se bo sladkor spenil in dobil volumen.
 • Vse poteka zelo hitro, zato je pomembno, da imate vse pripomočke pri roki.
 • Pri pripravi dalgone smo ZELO previdni, saj je segret sladkor podoben lavi, le da je zaradi lepljivosti še bolj neprijeten, če se z njim opečemo. (Kot da smo se že kdaj opekli z lavo :P)

POSTOPEK

 1. Za eno dalgono potrebujemo 2 žlici sladkorja.
 2. Stresemo v zajemalko in nad ognjem stopimo do tekočega. Mešamo brez prestanka, da se ne zažge.
 3. Dodamo ščepec sode bikarbone in mešamo še bolj goreče, da se sladkor in soda povežeta in začneta peniti.
 4. Ko je zajemalka polna sladke pene, njeno vsebino stresemo na peki papir, z džezvo (z naoljenim dnom) pritisnemo kupček do želene debeline (ne do konca).
 5. V dobljeno dalgono z modelčkom vtisnemo poljubno sličico. Pri tem pazimo, da ne pritisnemo pregloboko. Pustimo tako, da se dalgona ohladi in sladkor strdi, nato modelček umaknemo.