EOMUK - korejski ribji polpeti


EOMUK - korejski ribji polpeti

 

V naših trgovinah pogosto sprašujete po korejskih ribjih polpetih, ki pa jih nimamo v ponudbi. Morda celo bolje, saj korejske ribje polpete ali eomuk (beri omu(k)) lahko zelo enostavno pripravite doma. Glavna prednost doma pripravljenih ribjih polpetov je ta, da 100% veste, kaj je v njih. Pri industrijskih je to pač nemogoče, ne glede na to kaj preberete na embalaži.

Mi smo sestavine kupili v ribarnici, saj smo za ta recept potrebovali točno določeno količino bele ribe, kozic in lignjev ter za 400 g potrebnih sestavin plačali 12 evrov. Finančno prijazneje bo, če kupite zamrznjene izdelke in jih po potrebi odtajate, saj roko na srce, za ribje polpete ne potrebujete svežih prvovrstnih rib in morskih sadežev, ker jih boste tako ali tako sprocesirali v sekljalniku. Top robo je škoda tako maltretirati.

 

Eomuk v Koreji poznajo v različnih oblikah, na ulicah pa jih prodajajo pripravljene v vroči juhi ali pa kot ocvrte kroketke.

© anokarina / Flickr

 

Recept, ki ga predstavljamo je zelo preprost in precej osnoven. To pomeni, da ga lahko nadgradite po svojem okusu z dodatkom začimb, drobno naribanega korenčka ali celo daikona.

 

Za ½ kg mase oz. 15 do 20 polpetkov potrebujemo:

- 200 g fileja bele ribe, mi smo uporabili orado. Vendar svetujemo, da kupite zmrznjen file osliča ali škarpene in ga čez noč pred pripravo odtajate v hladilniku.

- 100 g večjih olupljenih kozic (najbolje tigrastih, koktajl kozice so ne ne; svetujemo kar zmrznjene)

- 100 g očiščenih lignjev (patagonski bodo čisto ok; svetujemo zmrznjene)

- 32 g večnamenske moke

- 30 g koruznega škroba

- ¼ večje ali ½ manjše čebule

- 2 konkretna stroka česna ali 3 manjše

- 1 beljak

- 1 jušno žlico olja

- 1 čajno žličko soli

- 1 čajno žličko sladkorja

- Ščepec mletega popra

- Cca 3 - 4 dl olja za cvrtje (to je odvisno od velikosti posode v kateri boste polpete cvrli; olja naj bo na dnu do 5 cm, da bodo polpeti plavali, sicer bi se lahko zalepili na dno)POSTOPEK:

 1. Ribjemu fileju odstranimo kožo, če jo ima, in skupaj s kozicami ter lignji narežemo na manjše kose.
 2. V električni sekljalnik damo vse sestavine in jih zmiksamo, da dobimo homogeno in lepljivo zmes.
 3. Dobljeno zmes s plastično ali silikonsko lopatko prestavimo na večji krožnik in lepo razporedimo, da nam bo lažje enakomerno porcionirati polpetke.
 4. Počasi (tj. na lahnem ognju) segrejemo olje do primerne temperature. Slednjo preverimo tako, da malo zmese vržemo v olje.
 5. Za oblikovanje polpetkov bomo potrebovali ognjevarno spatulo, lopatko in daljši nož.
  1. V olje pomočimo spatulo po celi površini, da se zmes ne bo sprijela.
  2. Z lopatko nanesemo zmes na rob spatule.
  3. Zmes razporedimo po površini spatule v debelini pol centimetra.
  4. Nož prav tako pomočimo v olje, da se zmes nanj ne sprime.
  5. Z rezilom zmes zrolamo od držala proti robu in nato prekucnemo v vroče olje.
 6. Postrežemo z omakami za pomakanje.

 

Eomuk korejske ribje polpete lahko tudi zamrznemo in narezane na kolobarje kasneje uporabimo v topokkijih ali v drugih korejskih jedeh, saj dodajo jedem nežno umami razsežnost in konkretno teksturo.

 

NASVET: Če dvignete količino moke in koruznega škroba, lahko iz dobljene mase ročno oblikujete kroglice, jih ocvrte nanizate na nabodala in postrežete s pomakami. Super party fora.