Korejska Juha z Ribjimi Polpeti (Eomuk Guk)


Ta topla okusna juhica posebej tekne ob mrzlih jesenskih in zimskih temperaturah, velja pa tudi za priljubljeno prilogo ob alkoholnih pijačah. Poda se tudi h korejskim enolončnicam ali prigrizkom kot so tokpoki in kimbap!
 
za 2 osebi
 
Sestavine
  • 1 paket korejskih ocvrtih ribjih polpetov (5 kosov), odtajanih
  • 5 bambusovih nabodal
  • 1 skodelica korejske redkve (lahko nadomestimo z navadno), narezane na kose 4 x 5 x 1.5 cm
  • 6 kosov morskih alg (priporočamo kombu)
  • 2 manjši mladi čebuli
  • 1 sveži rdeči čili (opcijsko)
  • 6 skodelic vode
  • pol žličke soli
  • sojina omaka, 2 žlici
 
 
Priprava
 
1. Eno mlado čebulo narežemo na 5cm dolge kose, drugo pa na 1.5 cm debele kose. Če uporabljamo čili, ga nasekljamo na 1.5 cm debele koščke.
 
2. V večji posodi segrejemo vodo skupaj z redkvijo, algami, večjimi kosi mlade čebule ter tremi koščki čilija. Ko zavre, kuhamo 5 minut na visokem ognju.
 
3. Pripravimo ribje polpete: Zvijemo jih tako, da jih dvakrat prepognemo preko krajše stranice. Nato jih nataknemo na nabodala tako, da jih upogibamo.
 
4. Iz posode po 5 minutah odstranimo alge in čebulo.

5. V posodo položimo nabodala s polpeti in dodamo še sojino omako in sol. Zmanjšamo ogenj na srednjo jakost ter kuhamo še 10 minut.

6. Dodamo manjše koščke mlade čebule, kuhamo še 2 minuti, nato odstavimo.

7. Postrežemo!