Korejski Žlikrofi Mandu


Za približno 50 žlikrofov

Sestavine za testo (ali že pripravljeno testo)

  • 3 lončke (1 lonček=približno 2,4 dl) moke
  • 1 lonček vode
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlica rastlinskega olja
Sestavine za polnilo
  • 500 g mletega svinjskega mesa
  • 100 g na drobno nasekljane mlade čebule
  • 1-2 na drobno sesekljani čebuli
  • 100 g na drobno sesekljanega drobnjaka
  • 100-200 g na tanko narezanega kitajskega zelja (lahko je tudi navadno)
  • 100 g kuhanih (2-3 min) in kratko prirezanih korejskih steklenih rezancev
  • 5 žličk soli ali 3 žlice sojine omake (korejske ali japonske)
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici mletega česna
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 žlici soka iz ingverja
 
Priprava srajčk za žlikrofe
 
1. V primerni posodi zmešamo in pregnetemo sestavine do homogenosti.
 
2. Testo oblikujemo v hlebček in postavimo v hladilnik za 30 minut.
 
3. Iz hlebčka iztrgamo za približno pest testa in ga med dlanmi izvaljamo (približno 2 cm debel valjček).
 
4. Valj narežemo na 2-3 cm debele koščke.
 
5. Vsak košček pritisnemo ob pult z dlanjo.
 
6. Stisnjene koščke z valjarjem stanjšamo tako, da ohranimo krožno obliko.
 
 
Priprava polnila in oblikovanje žlikrofov
 

1. V primerni posodi dobro premešamo vse sestavine za polnilo.

2. Oblikujemo žlikrofe (pomagamo si lahko s spodnjimi slikami): žličko polnila položimo na srajčko, srajčko prepognemo preko polnila v polkrog, nato pa obe konici zvijemo skupaj.

Toplotna obdelava

1. Žlikrofe lahko kuhamo na pari ali 3-4 minute v vodi z nekaj olja, po želji jih pa lahko tudi popražimo v ponvi, da porjavijo.

2. Postrežemo ob sojini omakici za namakanje.