
Za približno 50 žlikrofov
Sestavine za testo (ali že pripravljeno testo)
- 3 lončke (1 lonček=približno 2,4 dl) moke
- 1 lonček vode
- 1 ščepec soli
- 1 žlica rastlinskega olja
Sestavine za polnilo
- 500 g mletega svinjskega mesa
- 100 g na drobno nasekljane mlade čebule
- 1-2 na drobno sesekljani čebuli
- 100 g na drobno sesekljanega drobnjaka
- 100-200 g na tanko narezanega kitajskega zelja (lahko je tudi navadno)
- 100 g kuhanih (2-3 min) in kratko prirezanih korejskih steklenih rezancev
- 5 žličk soli ali 3 žlice sojine omake (korejske ali japonske)
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici mletega česna
- 2 žlici sezamovega olja
- 2 žlici soka iz ingverja
Priprava srajčk za žlikrofe
1. V primerni posodi zmešamo in pregnetemo sestavine do homogenosti.
2. Testo oblikujemo v hlebček in postavimo v hladilnik za 30 minut.
3. Iz hlebčka iztrgamo za približno pest testa in ga med dlanmi izvaljamo (približno 2 cm debel valjček).
4. Valj narežemo na 2-3 cm debele koščke.
5. Vsak košček pritisnemo ob pult z dlanjo.
6. Stisnjene koščke z valjarjem stanjšamo tako, da ohranimo krožno obliko.
Priprava polnila in oblikovanje žlikrofov
1. V primerni posodi dobro premešamo vse sestavine za polnilo.
2. Oblikujemo žlikrofe (pomagamo si lahko s spodnjimi slikami): žličko polnila položimo na srajčko, srajčko prepognemo preko polnila v polkrog, nato pa obe konici zvijemo skupaj.
Toplotna obdelava
1. Žlikrofe lahko kuhamo na pari ali 3-4 minute v vodi z nekaj olja, po želji jih pa lahko tudi popražimo v ponvi, da porjavijo.
2. Postrežemo ob sojini omakici za namakanje.