Korejska Začinjena Govedina Seul Bulgogi


Bulgogi (začinjena pečena govedina po korejsko) je značilna korejska jed. Pri njej je zelo pomembna izbira mesa, ki je največkrat govedina, in to kvalitetna. Za najboljši rezultat priporočamo izbiro nežnejših delov, torej rostbif ali file. Poleg tega ključno vlogo igra tudi debelina mesa - tanjše kot so rezine, bolj okusna bo jed, zato kar pogumno zamrznemo cel kos mesa in ga nato s pomočjo mesoreznice narežemo na nekaj milimetrov tanke rezine.
 
Recept za to nadvse slastno jed je prispevala poklicna kuharica iz Južne Koreje, ga. Lee.
 
za 2-3 osebe
 

Sestavine

  • 600 g govedine(rostbif), narezane na tanke rezine)

Sestavine za omako

  • 4 žlice svetle sojine omake
  • 1 ½ žlice sladkorja
  • 1 ½ žlice sveže stisnjenega soka azijske hruške (azijsko hruško v Sloveniji najdemo pod imenom "naši". V primeru, da ga ne najdete, ga lahko nadomestite s sladko vrsto hruške.)
  • 1 žlica strtega česna
  • 1 žlica nasekljane mlade čebule
  • 1 žlica čebulnega soka, sveže stisnjenega
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica (japonskega) mirina
 
Priprava
 
1. Govedino mariniramo v hruškovem soku za 2 uri. Sadne kisline bodo pričele z razkrojem beljakovin in meso lepo zmehčale.
 
2. Preostale sestavine zmešamo, da naredimo marinado.
 
3. Meso prelijemo s pripravljeno marinado in dobro premešamo.
 
4. Mesne rezine popečemo v ponvi.
 
* Namig: Če meso najprej popečemo na žaru in potem pečemo v ponvi, je okus še boljši.
 
Postrežemo s kratkozrnatim rižem, pripravljenim v posebnem kuhalniku in selekcijo bančanov, kot je na primer kimči.