Tradicionalni Korejski Kimči


Preden se lotimo priprave kimčija, moramo vedeti, da so za popoln okus vse sestavine neizbežne. Če jih nimamo, je bolje kimči pač kar kupiti, ker vas bo sicer, še posebej če ste že okusili pravi korejski kimči (in ne katere izmed prenekaterih poenostavljenih različic), okus krepko razočaral. Ravno tako vam priporočamo, da se izogibate poceni različicam iz pločevink. Pravi korejski kimči je narejen samo po spodnjem receptu. Če želite pravi kimči, ga lahko dobite tudi pri nas osebno v trgovini.

 

Sestavine

  • 2 (približno 2,5 kg) celi sveži in trdi glavi kitajskega zelja
  • 1 redkev
  • 1 lonček (= 2,4 dl) grobe morske soli
  • 6 lončkov vode

Sestavine za omako

  • 200 g čebule z zelenjem narezane na 5 cm
  • 2 žlici korejske ribje omake (lahko nadomestite tudi s tajsko)
  • 2 žlici vloženih kozic
  • 2 žlici strtega svežega česna
  • 1/2 žlice olupljenega in strtega svežega ingverja
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1 lonček fino mletega rdečega čilija v prahu
  • 1/3 lončka riževe kaše
 
Priprava
 
1. Najprej zmehčamo zelje: zeljnate glave razpolovimo. Polovico redkve naribamo, preostali del pa narežemo na palčke dimenzij približno 0.3 x 0.3 x 6 cm. Zelje postavimo v dovolj veliko posodo. Po zeljnatih listih potresemo 2/3 lončka soli, preostalo tretjino raztopimo v 6-ih lončkih vode. Odrezana stran zelja mora gledati gor. Zelje prelijemo s slano vodo in pustimo stati 6-8 ur poleti oz. 8-10 ur pozimi.
 
2. Zelje trikrat speremo pod tekočo vodo in ga nato obrnjenega z odrezano stranjo navzdol dobro odcedimo.
 
3. V posodici pripavimo omako: čili v prahu zmešamo s toliko vode, da se spremeni v pasto. Dodamo redkev, ingver, česen, kašo, vložene kozice, ribjo omako in čebulo z zelenjem terpremešamo.
 
4. Zelje postavimo v posodo tako, da gleda z odrezanim delom navzgor in med liste vmažemo omako.
 
5. Preostalo omako prelijemo po zelju in vse skupaj pustimo počivati na sobni temperaturi 24 ur.
 
6. Poizkusimo: če je preslano, dodamo koščke redkve dimenzij 2 x 1x 10 cm, če je premalo slano, pa dodamo ribjo omako.
 
7. Veselo na jelo!