Tteokguk - korejska novoletna jed


Tteokguk je korejska jed, ki se tradicionalno pripravlja ob novem letu. A ni vrag, da si jo Korejci privoščijo tudi tekom celega leta saj je tako dobra.

Podolgovati in cilindrični tok / tteok (korejski rižev svaljek) se za to jed nareže na tanke ovalne rezine, ki simbolizira svetlo in uspešno novo leto. Ali pa se enostavno že kupi narezan na rezine, je najbolj enostavno.

Jušna osnova je ponavadi goveja, lahko se pa pripravi tudi iz sušenih inčunov in kombu alg kot vegetarijanska različica. Mi smo se odločili za mesno, ki da jedi posebno bogat okus.

 

za 4 osebe

POTREBUJEMO:

 

ZA JUŠNO OSNOVO

- 500 g goveje potrebušine ali plečke, ki jo predhodno namočimo v hladno vodo, da se znebimo odvečne krvi.

- 3 l vode

- 1 večjo navadno čebulo, narezano na četrtine

- 2 mladi čebuli (beli del)

- 10 zrn črnega popra

- sol

 

DODATKI K JUHI

- 400 g Korejskih Riževih Svaljkov v Rezinah MATAMUN 600 g

- 30 ml korejske sojine omake

- 5 g sesekljanega česna

 

DEKORACIJA

- 1 jajce: ločimo rumenjak od beljaka. Beljak rahlo zžvrkljamo in popečemo na z oljem premazani ponvi na nizki temperaturi. Postopek ponovimo z rumenjakom. Nastale palačinke narežemo na tanke trakove.

- mlada čebula zeleni del, ki nam je ostal, narezan na kolobarje

- 1 list Pražene Morske Trave za Suši (Yaki Sushi Nori) Gold JHF 25 g, s škarjami narezan na tanke trakove

- goveje meso iz juhe, narezano na trakove

- sezamovo olje

 

PRIPRAVA:

 

1. Na zelo vroči ponvi z vseh strani popečemo cel kos mesa.

 

2. V veliko posodo damo vodo, čebulo, mlado čebulo, sol in poper. Zavremo, nato dodamo meso. Kuhamo 1 uro. Sproti s penovko pobiramo peno, ki se nabere na robu posode.

 

3. V tem času pripravimo jajček, narežemo nori alge na trakove, sesekljamo česen, mlado čebulo narežemo na kolobarje.

 

4. Toke (riževe svaljke) namočimo v hladni vodi za 10 minut in jih ločimo, če se sprimejo.

 

5. Po 1 uri jušno osnovo odstavimo, iz posode vzamemo meso in zelenjavo (jo zavržemo), precedimo. Meso naj se ohladi, da ga lahko narežemo na tanke trakove.

 

5. Jušno osnovo ponovno zavremo, dodamo sojino, česen in toke (riževe svaljke) in kuhamo še 5 min oz dokler toki niso kuhani. Ne smejo se razkuhati, če so pa premalo kuhani, se med zobmi še čuti škrob.

 

6. V posode najprej serviramo kuhane toke. Na njih po sredini potem položimo meso, jajčne trakove, alge, mlado čebulo. Nato previdno vlijemo juho toliko da komaj prekrije toke. Slednji se morajo videti :). Pokapamo z nekaj kapljicami sezamovega olja.

 

SVILNI NASVET

Morda ni ravno v navadi, a mi smo kuhane trakove mesa pred serviranjem marinirali v sezamovem olju in nekaj kapljicah riževega kisa. Učinek je bombastičen in se lepo prileže. Meso, ki vam ostane lahko nato uporabite za kakšno drugo jed.