Mango Sticky Rice - Najbolj Priljubljena Tajska Sladica


Mango sticky rice je top tajski posladek! Ima vse kar imamo radi eksotične okuse in kremasto teksturo Pripravljena je iz najbolj klasičnih eksotičnih okusov: iz manga in kokosovega mleka, osnova pa je lepljivi riž. To ni kratkozrnati lepljivi riž, s katerim se srečujemo v azijskih restavracijah. Gre za posebno sorto, ki ima daljša zrna in se s kuhanjem do neke mere spremeni v puding - odlično za sladice.
Mango pri nas ni enake kvalitete kot na Tajskem, zato v tem receptu priporočamo, da koščke ali rezine svežega manga pomešate s kašo alfonso manga SWAD, ki bo dala pravi sladek okus zrelega manga.
 
Sestavine za 4 serviranja:
 
- 1 zrel svež mango
- 400 ml kokosovega mleka
- 150 ml oz. po okusu kaše alfonzo manga SWAD
- 3-4 žlice sladkorja (ali po okusu)
- 1 čajna žlička tapiokionega ali koruznega škroba
- ščepec soli
 
za dekoracijo (poljubno): pražen črni sezam, pečen kokosov čips
 
Postopek:
1. Riž čez noč namočimo in nato dobro speremo, da skozenj teče prozorna voda. V bambusov parilnik položimo odrezan peki papir, naredimo nekaj lukenj z vilico, nato skuhamo na pari, cca. 20 - 30 minut.
 
2. Segrejemo 300 ml kokosovega mleka, dodamo sol in sladkor ter ko zavre, dodamo že skuhan lepljivi riž. Kuhamo nekaj minut, dokler riž ne vpije kokosovega mleka in se zgosti.
 
3. Za kokosov preliv, segrejemo 100 ml kokosovega mleka, dodamo sladkor (po okusu) in kuhamo par minut. Dodamo se žličko škroba (ob hitrem in konstantnem mešanju lahko dodamo škrob direktno v mleko ali ga raztopimo z nekaj žlicami tople vode) in kuhamo dokler se preliv ne zgosti.
 
4. Svež mango narežemo na rezine ali na kockice in zalijemo z mangovo kašo. Premešamo.
 
5. Serviramo v sklede tako, da na dno položimo kuhan riž, prelijemo s toplim kokosovim prelivom, nato čez vse damo mangov pripravek. Potresemo s kokosovim čipsom in črnim sezamom.