Tajsko Mleto Meso s Tofujem (Mapo Tofu)


Za 2 osebi

Sestavine

  • 450 g svilnatega tofuja
  • 100 g mlete govedine ali svinjine
  • 1/2 žlice sezamovega olja
  • 1 1/2 žlice omake toban džan
  • 1/2 žlice omake iz črnega fižola
  • 1 žlica strtega čilija ali mletega čilija (če ne jeste pekočega, opustite)
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke sečuanskega popra (ki ga stremo v terilniku ali na deski)
  • 1 žlica svetle sojine omake
  • 400 ml vode
  • 2 žlici navadnega rastlinskega olja
  • 2 drobno nasekljani čebuli z zelenjem
  • 4 drobno nasekljane stroke česna
  • 1 žličko drobno nasekljanega ingverja ali ingverjeve paste
  • 1 žlička sladkorja
za vodni škrob
  • 2 1/2 žlice vode
  • 1 žlica koruznega škroba

Priprava

1. Mletemu mesu dodamo ščepec soli in sezamovo olje in dobro premešamo.

2. V manjši posodici zmešamo vodo in koruzni škrob, da dobimo vodni škrob.

3. Tofu narežemo na 2 cm kocke. Zavemo vodo, dodamo tofu in kuhamo 1 minuto. Odstavino in odcedimo.

4. V voku segrejemo 2 žlici olja in pražimo meso, dokler ne postane hrustljavo. Meso premestimo na krožnik, tako da v voku ostane čim več olja.

5. Na počasnem ognju pražimo toban džan eno minuto, nato dodamo česen, beli del čebule z zelenjem, ingver in omako iz črnega fižola. Pražimo 30 sekund, da sestavine razvijejo aromo, nato vmešamo čili.

6. Dodamo 400 ml vode in zavremo na visokem ognju. Nežno dodamo tofu. dodamo svetlo sojino omako in meso. Ko ponovno zavre ,znižamo ogenj in lahno vemo 6-8 minut. nato dodamo zeleni del čebule z zelenjem.

7. Premešamo vodni škrob in dodamo polovico mešanice v wok. Počakamo pol minute in vmešamo še drugo polovico. Pokusimo in po želji dodamo še malo soli. Če je preveč pekoče, lahko dodate sladkor, ki bo omilil pekočino.

8. ko se skoraj vse sestavine oprimejo tofuja premestimo v skledo in dodamo sečuanski poper. Postrežemo še vroče z rižem.