
Panang kari je milejša različica tajskega karija. Zato jo seveda priporočamo osebam z nizko toleranco na pekoče začimbe.
Za 4 osebe
Sestavine
- 500 g govedine, narezane na približno 7 mm debele trakce in marinirane v mešanici enega jajčnega beljaka, soli in črnega popra
- 2 žlici paste za panang kari
- 1 žlica sezamovega olja
- 3~4 nastriženih suhih limetinih listov
- 500 ml kokosovega mleka
- 1 žlica tajskaribja omaka
- 1 žlica palmin sladkor
- 1 čebula, narezana na koščke
- Po izbiri: limonska trava, 1 pest kitajskega dolgega fižola, 1 nasekljana paprika
- Dekoracija: metini listi, sveži koriander
*Pod tekočo vodo na rahlo operemo kos govedine in ga prekrijemo s kuhinjskim papirjem. Slednjega zamenjamo, ko vpije tekočino in to ponovimo 2-3-krat. Na ta način se znebimo neprijetnega vonja po govedini.
Priprava
1. Segrejemo vok ali globoko ponev. Dodamo olje in liste kafirjeve limete (in po želji tudi limonsko travo). Dobro mešamo 30 sekund.
2. Dodamo pasto za panang kari in dobro mešamo 1-2 minuti, dokler ne spusti arome.
3. Dodamo čebulo in dobro premešamo. Dodamo govedino in kuhamo, dokler meso ni skuhano po površju.
4. Dodamo kokosovo mleko in grejemo, dokler ne zavre. Zmanšamo ogenj in lahno vremo 45-60 minut, oziroma dokler se meso ne zmehča.
5. Če ga imamo, dodamo dolgi kitajski fižol in papriko. Dodamo palmin sladkor in ribjo omako in dobro premešamo. Glede na želeno slanost dodamo ribjo omako. Kuhamo še 1 minuto in postrežemo.
6. Okrasimo z metinimi listi in svežim koriandrom (zopet je pogoj, da oboje imamo, sicer se sprijaznimo z nepopolno različico). Če imate raje obaro, jed postrezite takšno kot je, če pa imate raje juho, dodajte nekaj vode. Uživajte v magičnih tajskih aromah!