Top 4 Tajske Jedi, ki jih Jemo ob Songkranu - Tajskem Novem Letu


Trenutno so na Tajskem v vrtincu Songkran festivala, ki je morda eno najbolj zabavnih novoletnih praznovanj sploh. Toplo je, sonce je, zato se mladi in stari odpravijo na ulice in se veselijo tako, da se špricajo z vodo, plešejo, žvižgajo s piščalkami, skratka NORO dobro se imajo!

 

A kjer je praznovanje, je tudi hrana. Tega stavka kar ne moremo nehati ponavljati in prav je tako! Kaj pa žurerji na praznovanju tajskega novega leta jedo?

 

PAD THAI

PAD THAI je najbolj znana tajska jed. To je dejstvo. Če še nisi poskusil/-a teh stir-fry riževih rezancev z bombastično okusno omako iz tamarinda, sušenih ali fermentiranih kozic, palminega sladkorja in ribje omake, potem je reees že skrajni čas, da ji daš možnost in si jo pripraviš. Lahko pa se odpraviš do naše totalno kul azijske street food sestrice OSHE in si privoščiš najboljši (po ne tako skromni oceni Woltovih uporabnikov) THE PAD THAI v Ljubljani.

 

TOM YUM

Tom yum je naslednja po priljubljenosti med tajskimi jedmi. Gre za zelo živahno kislo-pekočo juho polno osvežilnih okusov galangala (aka tajski ingver), limonske trave, tajske (kaffir) limete, ki popestrijo tajske klasične note ribje omake, in paste iz kozic. Zelo hitro si jo lahko pripraviš z že pripravljeno pasto. In če še nisi našel/-a popolne jedi za zdravljenje mačka, potem moraš poskusiti tom yum. Saj nas ne čudi, zakaj je ta juhica tako priljubljena med Songkranom.

 

MASAMAN KARI

Po dolgem živžavu na soncu ob obilici alkohola, se odlično prileže massaman kari, ki svoje poreklo vleče iz Perzije, kar se občuti v okusu, ki mu dajo za tajsko ne tako značilne začimbe, kot so cimet, lovor, zvezdasti janež in kardamom. Zato je ta kari nekoliko slajši in manj pekoč, a izjemno bogat in zadovoljujoč. Ker se običajno pripravlja z mesom, naredi fino podlago za … nadaljevanje žurke naslednji dan, itak!

 

MANGOV LEPLJIVI RIŽ

Ko cuk’r pade, imajo na Tajskem res vrhunsko zadevo, ki se ji reče mangov lepljivi riž oz. mango sticky rice. In super se s Songkranom poklopi sezona zorjenja magna, ki se dogaja ravno med aprilom in majem. To za nas v Sloveniji ne pomeni kaj veliko, ker mango pri nas “raste” le v supermarketih in to dostikrat v zelo neprivlačnih oblikah, a okusa ni vredno niti omenjati. Zadeva je res preprosta, a naravnost fantastična: v parilniku skuhan lepljivi riž, ki ga nato prelijejo s sladko omako iz kokosovega mleka in obložijo z rezinami svežega manga.