Kulinarične slasti Svilne poti


Meseca oktobra vas bomo z zgodbami in izbranimi recepti povedli po starodavni Svilni poti s poudarkom na Kavkazu in deželah centralne Azije. Vrteli se bomo okoli glavnih postojank te več tisoč kilometrske poti, ki je s prenašanjem dobrin z vzhoda na zahod močno spremenila svetovni kulinarični zemljevid. Samarkand, Aleppo, Istanbul, vzemimo, so talilni lonci različnih etničnih skupin, ki so pustili močan pečat na kulturo. In kjer je kultura, je tudi hrana, zato se na potovanju srečujemo s turškimi, židovskimi, ruskimi, tadžiškimi, celo s korejskimi vplivi.

Okusi kuhinje srednje Azije odražajo njeno pozicijo in v vseh ključno vlogo igrajo začimbe. Začimbe so tisti element, ki sestavine - tiste nam vsakdanje, spremenijo v čisto novo izkušnjo, ki jo je vredno spoznati. Za dežele, skozi katere je potekala Svilna pot, to ni nič nepričakovanega, a njihova smotrna uporaba nas je navdušila, saj v jedeh ne igrajo prevladujoče vloge. Ne maskirajo ampak ravno nasprotno, okuse glavnih sestavin še poudarijo. Tako ostrina prihaja iz blago pekoče paprike, ki jo v receptu srečamo pod imenom aleppo paprika ali pul biber, in jedem da prijetno toplino, saj spada med manj pekoče vrste jeznih paprik. Aromatični uzbekistanski kumin je absolutno nepogrešljiv del začimbnega asortimana, prav tako tudi topli cimet in osvežilne citrusne sumakove jagode. Tudi zelišča se uporabljajo na veliko - pehtran in bazilika posodita evropske, koper ruske tone.

Zelenjava, sadje in različne vrste mesa so prav isti kot pri nas, zato nam eksperimentiranje z osnovnimi sestavinami ne bo predstavljalo težav. Iz vsega skupaj smo naredili selekcijo enostavnih a hudo učinkovitih receptov, ki vključujejo jajčevce, kumare, paradižnik, papriko, suho in sveže sadje, skratka vse kar se brez težav najde na naših lokalnih tržnicah.

Ne bo šlo pa brez nekaterih nepogrešljivih elementov lastnim tem vzhodnim kulturam, kot so sveži datlji, tahini, melase, cvetlične vode, ghee, itd. Slednje pri nas v Svilni poti v digitalni dobi iščemo na spletnih bazarjih, jih preizkušamo v naši kuhinji in jih iz prve roke preverjene ponujamo vam, dragi kulinarični popotniki, z namenom, da si razširite svoje horizonte in popeljete brbončice na pot od Istanbula do Pekinga.

Dobrodošli v karavani Svilne poti!