Kaj pijejo v Turčiji?


O bogastvu in raznolikosti turške kulinarike smo obširneje pisali v prejšnjem prispevku. Malo pa smo rekli o samih pijačah, ki so obvezen vsakodnevni ritual Turkov. Najprej pomislimo na turško kavo, a morda boste presenečeni, da le-ta ni najbolj razširjena pijača med Turki. In kaj dejansko pijejo?

Začnimo najprej z bolj znanimi - toplimi napitki.

Da, KAVA, aromatična in vroča! V 15. stoletju so jo (kahvo) Arabci prinesli v Turčijo, kjer so razvili ‘turški način’ priprave kave oz. turško kavo. Pitje kave je že takrat postalo sinonim za druženje, pogovore o poslovnih zadevah in čenčanje, saj je ni bilo stvari, ki bi ljudi bolj povezovala kot skodelica kave. Podobno je danes pri nas, saj smo navado druženja ob kavi dobili prav od Turkov, s tem da smo na Zahodu razvili še številne različice priprave v kombinaciji z mlekom in raznimi dodatki.

ÇAY- čaj, brez njega si ni mogoče zamisliti turškega zajtrka, prijateljskih druženj, poslovnih sestankov, ali barantanja na velikem istanbulskem bazarju. Stoletja je skozi Turčijo na Svilni poti potoval kot dobrina, a se je v turški vsakdan zavlekel komaj v 19. stoletju, ko je postopoma do neke mere nadomestil kavo kot cenejša alternativa tej žlahtni pijači. Druženje ob čaju je za Turke neprecenljivo, saj je pogovor brez čaja kot nočno nebo brez lune (“Caysiz sohbet, aysiz gok yuzu gibidir”, turški pregovor), o čemer priča po osebi popitih tisoč kozarčkov letno! Noro!

Pri tolikšnem povpraševanju manj preseneča dejstvo, da Turčija pridela 6 - 10 odstotkov vsega čaja na svetu, več kot pol pa ga porabijo kar Turki sami.

Pijejo različne čaje, lipov, cimetov in žajbljev, a je nedvomni zmagovalec v popiti količini črni turški čaj. Pripravljajo ga v tradicionalnem dvonadstropnem vrču in strežejo v značilnih steklenih kozarčkih s kocko sladkorja. 

SALEP je še en priljubljen vroč turški napitek narejen iz sladkega škroba divjih orhidej. Danes se pravi salep pripravlja v boljših kavarnah velikih mest, kjer se pogosto streže za zajtrk. Sicer pa se uporaba škroba divjih orhidej omejuje, zato so ga v domovih nadomestili cenejši instant pripravki in različne variacije receptov z uporabo drugih sestavin.

Če preidemo na hladne pijače, bomo videli, da med njimi najbolj izstopa AYRAN, razširjen tudi v najbolj zakotnih delih Turčije. To super osvežilno in hranljivo pijačo Turki pijejo ob vsaki jedi. Gre za mešanico jogurta, vode in soli, na kateri ne sme manjkati ‘kapučinasta’ jogurtova penica.

 

Naslednja je BOZA, starodavna pijača iz fermentiranega prosa, ki jo Turki uživajo predvsem pozimi in v hladnejših predelih Turčije, saj vsebuje veliko kalorij in hranilnih snovi. Boza velja za najbolj zgodovinsko pijačo v Turčiji saj so jo po nekaterih virih pridelovali še pred 8000 leti. Zaradi svoje visoke vsebnosti hranilnih snovi, se priporoča nosečkam, doječim materam in vrhunskim športnikom.

Nazadnje je tu pisana paleta sadnih sokov narejena iz najrazličnejšega sadja, ki z modernimi aparati za pripravo počasi izrinja tradicionalne šerbete. T.i. 'šerbeti' so nekoč imeli pomemben simboličen pomen, saj so ga pili ob posebnih veselih priložnostih, kot sta rojstvo otroka ali zaroka. Glavni sestavini sta bili med in vrtnična voda.