Lokum - šarmer z Bližnjega vzhoda


Je sladek kot med. Deli nežne objeme. In zapelje s temperamentom arabskega žrebca. To so lastnosti pravega turškega lokuma. Kako za vraga je dobil vse te lastnosti popolnega ljubimca?

Morda sultan otomanskega cesarstva Abdul Hamid ni bil ravno veliki vojaški osvajalec, a če je znal kaj osvajati, so to bila ženska srca. Zdaj, ali da verjamemo pravljicam in legendam ali ne, ta o lokumu pravi, da se je Abdul znašel pred zahtevno nalogo: kako da naenkrat osreči kup žensk - štiri žene in nešteto ljubic za elegantnimi zidovi palače Topkapi? Tako, da jim podari nekaj, kar bo zaposlilo njihove jezičke.

Sultan je na dvoru zbral najboljše cesarske slaščičarje in jim naročil izdelati sladico, ki bo umirila nezadovoljstvo dvorskih žena.

Kot pravi nadaljevanje legende, je slaščičar Hadži Bekir izumil zmagovalno formulo. Izdelal je mehko žvečljivo slaščico, ki je po grlu tekla kot najslajši nektar. Magična kombinacija sladkorja, škroba, in najrazličnejših okusov ter barv je povzročila pravo malo revolucijo med dvorskimi brbončicami. Slastne kockice z okusom vrtnice, granatnega jabolka, z dodatki pistacije, lešnikov in orehov so mirile strasti tudi najbolj vročekrvnih ljubic.

Hadži Bekirju je bil podeljen naslov dvorskega slaščičarja, leta 1777 je odprl tudi svojo delavnico s trgovinico, katero danes vodi že peta generacija Bekirjevih naslednikov. Lokum se je kot vihar razširil med damami visokega stanu, ki so koščke te delicije shranjevale v svilenih in čipkastih rutah.

V resnici si Turki ravno niso izmislili lokumov, so pa nedvomno zaslužni za njihovo popularizacijo. Izvorno različico so si izmislili Arabci, o čimer priča že ime 'rahat ul-hulküm', ki v arabščini pomeni 'pomiritev za grlo', kar nakazuje na blagodejne učinke tudi pri razbolelem grlu, ne le srcu. Za slednje se pa res lahko zahvalimo Turkom, ki so recept izpilili do popolnosti.

V Evropo je kot 'turkish delight' prispel v 19. stoletju. O njemu so govorili in pisali številni slavni, zlasti umetniki, od Charlesa Dickensa do Pabla Picassa. Magičnost užitka, ki ga ponuja lokum, pa lepo prikaže scena iz Zgodb iz Narnije, v kateri otroško željo po sladkem izpolni čarovnija Bele čarovnice.